Zenović: Politička i moralna neogovornost u Budvi doživjele kulminaciju

Kako ističe nosilac liste grupe birača Pokret za Grad "sve ovo sa čime se poslijedjih godina, a posebno ove, suočava grad dovoljno je da neko ko iole drži do bilo kakvih moralnih načela podnese ostavke".

7705 pregleda8 komentar(a)
Zenović (u sredini) sa članovima Pokreta za Grad, Foto: Vuk Lajović

Politička odgovornost kao ključni element moralne odgovornosti u Crnoj Gori nikada nije zaživjela. Politička i moralna neodgovornost svoju kulminaciju su ipak doživjele u Budvi i ovaj primjer može slobodno da se izučava na fakultetima kao negativan primjer. To je u saopštenju naveo nosilac liste grupe birača "Pokret za Grad" Đorđe Zenović.

Kako ističe "sve ovo sa čime se poslijedjih godina, a posebno ove, suočava grad dovoljno je da neko ko iole drži do bilo kakvih moralnih načela podnese ostavke".

"Ili da ga građani kazne na izborima već u novembru. Prije svega, Budva već pet godina nije uspjela da pripremi i usvoji plan upravljanja otpadom, a samim tim i plan postavljanja kontejnerskih stanica, načina tretiranja i odvoženja otpada, plan održavanje higijene oko kontejnerskih stanica, itd. Rezultat toga je bila potencijalna velika zaraza koja je prijetila gradu ovog ljeta, a iz razloga što se kontejneri postavljaju gdje kome odgovara, privredni subjekti ne vrše odlaganje otpada na način i u vrijeme kada bi to bilo najbezazlenije po okolinu, ne peru i ne dezinfikuju javni prostor ispred svojih objekata i očekuju od radnika komunalne službe da sve to odrade za njih. I za sve to izostaju sankcije od strane komunalne i sanitarne inspekcije. Rukovodioci komunalnih službi u gradu vršili su i vrše masovna zapošljavanja u administraciji, a zarad glasova podrške na izbore, dok se plate ljudima na terenu koji treba da brinu o higijeni i komunalnoj uredjenosti grada smanjuju, ukidaju se varijabile i sve ih je manje u radnim jedinicima. Nivo komunalne kulture nam je na jako niskom nivou i taj problem se ne rješava razgovorima, seansama i okruglim stolovima već strogom kaznenom politikom. Svuda u svijetu, pa i kod nas", naglašava Zenović.

Naglašava da Budva ne posjeduje ni Program postavljanja privremenih objekata.

"Pa je očigledno zauzimanje svakog slobodnog metra javnih površina, jer sve je nelegalno i takva situacija odgovara nekome u lokalnoh administraciji da u susret izborima trguje podrškom. Nije to jedini problem, već Opština Budva zbog toga ove sezone neće prihodovati niti jedan euro od potencijalnih 600 000 eura po osnovu zakupa javnih površina. Takodje, niti jedna inspekcija, pa ni ona koja kontroliše način upravljanja državnom imovinom ne reaguje.Konačno, služba Komunalne policije i inspekcije, čast pojedinim savjesnim i odgovornim službenicima, je stavljena u funkciju zloupotrebe izbornih prava gradjana i selektivnim odnosom otvoreno učestvuju u izbornom procesu. I to takodje ne vide organi koji vrše upravni i inspekcijski nadzor", navodi Zenović.

U takvoj situaciji, kako dodaje, kada je sve podredjeno izbornim zloupotrebama, imamo situaciju kakvu imamo u Budvi.

"Za sve to vrijeme osim pravne izostaje i bilo kakva politička i moralna odgovornost.To je dokaz da su partijski, nezajažljvi aperiti srozali cio sistem lokalne uprave i lokalnih službi i u tome ih jedino može spriječiti neko ko garantuje radikalan otklon od takve pogubne prakse.Pokret za Grad garantuje da ćemo ponovo uspostaviti sistem odgovornosti na javnim pozicijama i funkcijama u Gradu i zato tražimo podršku gradjana i svih kome je interes komunalno uredjen i čist grad", zaključio je Zenović.