Idris Elba seli se u Afriku "da ojača filmsku industriju"

Nakon što je ranije najavio planove da izgradi filmski studio u Tanzaniji, Elba je rekao da će njegovi ciljevi u razvijanju afričke filmske industrije zahtijevati njegovu selidbu

2693 pregleda2 komentar(a)
Idris Elba, Foto: Shutterstock

Idris Elba je najavio da planira da se preseli u Afriku u sklopu svojih planova da ojača filmsku industriju u podsaharskoj Africi, rekavši da će se to "sigurno desiti".

Zvijezda popularnih TV serija kao što su "Luter" i "Žica", kao i filmova "Zvjeri bez nacije" i "Mandela: Dug put do slobode", poznati glumac kazao je ovo za BBC dok je prisustvovao Afričkom filmskom samitu u Akri, glavnom gradu Gane.

Nakon što je ranije najavio planove da izgradi filmski studio u Tanzaniji, Elba je rekao da će njegovi ciljevi u razvijanju afričke filmske industrije zahtijevati njegovu selidbu.

"To će se desiti. Mislim da ću se preseliti u narednih pet do deset godina, ako bog da. Ovdje sam da ojačam filmsku industriju, to je proces koji traje 10 godina, neću moći to da radim iz inostranstva. Moram biti prisutan u zemlji, na kontinentu. Živjeću u Akri, živjeću u Fritaunu (glavnom gradu Sijera Leonea), živjeću na Zanzibaru. Pokušaću da idem tamo gdje pričaju priče - to je zaista važno", kazao je glumac.

Elba, koji je rođen u Londonu, čiji je otac iz Sijera Leonea, a majka iz Gane, izrazio je entuzijazam kad su u pitanju mogućnosti filmske industrije na afričkom kontinentu.

"Ako pogledate bilo koji film ili bilo šta što je vezano za Afriku, vidjećete samo traumu, kako smo bili robovi, kako smo bili kolonizovani, kako je to samo rat, ali kada dođete u Afriku, shvatite da to nije istina. Zato je veoma važno da mi ispričamo te priče o našoj tradiciji, našoj kulturi, našim jezicima, o razlikama između jednog jezika i drugog. Svijet to ne zna", istakao je on.

Elba je takođe dio konzorcijuma koji razvija "eko grad" na ostrvu Šerbro u Sijera Leoneu.