ABA o suđenju u derbiju: Nekoliko pogrešnih odluka, nad Omićem bio faul, ali ne i nad Rajtom

Sudijska ekspertiza regionalnog takmičenja o utakmici između Budućnost Volija i Crvene zvezde

4110 pregleda1 komentar(a)
Trenutak kada je Plavšić faulirao Omića, Foto: KK Budućnost Voli/Filip Roganović

Suđenje na derbi meču Admiralbet ABA lige između Budućnost Volija i Crvene zvezde (75:73) dobilo je još jedan čin, ovog puta oglasili su se iz rukovodstva regionanog takmičenja.

U sudijskog ekspertizi ABA lige naglašava se da su arbitri Saša Pukl, Josip Radojković i Denis Hadžić u prvom poluvremenu bili na izvanrednom nivou sa svega nekoliko pogrešnih odluka, koje nisu uticale na ritam utakmice, niti je bilo ikakvih reakcija učesnika meča na njih.

Dodaju da se suđenje i u drugom poluvremenu nastavilo sa istim kvalitetom sve do trenutka kada se povrijedio Zvezdin Džoel Bolomboj.

"Poslije toga zvaničnik kluba je isključen, utakmica je prekinuta zbog uvreda od strane gledalaca i dio tribina je morao da bude ispražnjen. Ovi događaji su pokvarili ritam utakmice, kao i odličan posao koji su sudije odradile do tog momenta. Naravno, to ne može da bude izgovor za nekoliko pogrešnih odluka koje su donijete u nastavku utakmice", piše u obrazloženju ABA lige.

Naglašavaju da su sve odluke koje su donijete ili koje su morale da budu donijete utvrđene, a izdvojili su jednu.

"Nažalost, situacija koja se izdvojila je kada nije dosuđen prekršaj kod šuta na tri minuta i 27 sekundi prije kraja. Tada je igrač Crvene zvezde Uroš Plavšić napravio faul nad igračem Budućnosti Alenom Omićem. Sudija Hadžić, koji je stajao ispod obruča u tom momentu je podigao ruku bez zvižduka, a onda je odmah potom spustio. Takva odluka je apsolutno ispod standarda ABA takmičenja. Zbog toga je Hadžić dobio ocjenu ispod prosjeka, koja aktivira određene stavove iz Pravilnika o postupcima sudijske komisije", dodaju iz ABA lige.

Budućnost je u saopštenju izdvojila šest spornih situacija, među njima se posebno izdvaja pogrešno vođenje lopte Kodi Miler-Mekintajera, kao i šut Mekinlija Rajta na devet sekundi do kraja... Iz ABA lige su se osvrnuli samo na polagaje pleja "plavo-bijelih".

"Akcija koja takođe zahtijeva dodatno pojašnjenje je posljednji napad Budućnosti, kada je Rajt krenuo ka košu. Činjenica da nikakva odluka sudija nije donijeta je bila ispravna, jer igrač Crvene zvezde Rokas Geidraitis skočio u svom cilindru i igrao je odbranu u skladu sa granicama koje su dozvoljene po pravilima Fibe", zaključuje ABA.