Udruženje Sudija Crne Gore Demokratama: Iza saopštenja ne stoji Pešić, nego sve sudije koje su članovi

Udruženje sudija izražava žaljenje zbog toga što jedan politički subjekt ne želi da prihvati činjenicu da sudije žele da izgrade bolji sistem, u kojem bi građani Crne Gore na što efikasniji način ostvarili svoja prava, te što su nikad jedinstveniji u tome

11273 pregleda14 komentar(a)
Foto: Udruženje sudija Crne Gore

Na saopštenje Demokratske Crne Gore, objavljenom u utorak 22. oktobra pod naslovom "Demokrate: Pešić zloupotrebljava časne sudije, neka se potpiše kad nas sljedeći put bude politički napadao", Udruženje sudija, iako je istaklo da se ovim povodom više neće oglašavati, ipak je smatralo da je neophodno reagovati zbog, kako kažu, izrečenih optužbi, a nakon održane sjednice skupštine delegata Udruženja.

Reagovanje Udruženja prenosimo integralno.

"Udruženje sudija Crne Gore obavještava javnost da Udruženje broji oko 200 članova, od ukupno 250 crnogorskih sudija, te da u Udruženju postoji nekoliko komisija koje se bave unapređenjem rada Udruženja, među kojima je i Komisija za odnose sa javnošću. Članovi ove komisije su izabrani od strane Skupštine Udruženja sudija Crne Gore, koju čine delegati svih sudova u Državi. U isključivoj je nadležnosti ove komisije da komunicira sa javnostima i to čini u ime Udruženja sudija Crne Gore. Prema tome, sudija Miodrag Pešić nije tvorac tog saopštenja, pa ne može biti ni potpisnik istog, jer iza saopštenja od 21.10.2024.godine, kojim smo ukazali da populistički komentari urušavaju vladavinu prava, stoje sve sudije koji su članovi Udruženja sudija Crne Gore.

Udruženje sudija izražava žaljenje zbog toga što jedan politički subjekt ne želi da prihvati činjenicu da sudije žele da izgrade bolji sistem, u kojem bi građani Crne Gore na što efikasniji način ostvarili svoja prava, te što su nikad jedinstveniji u tome, a na šta ukazuje podatak da je, od kada je aktuelni predsjednik preuzeo funkciju predsjednika Udruženja sudija (oktobar 2023.godine), Udruženje udvostručilo članstvo.

Udruženje sudija se neće baviti elaboracijom konkretnih slučajeva, kako to ponovo sebi daje za pravo politički subjekt Demokratska Crna Gora, na koji način suđenja iznosi iz sudnice, i koji svojim novim saopštenjem pokazuje da ne razumije suštinu pređašnjeg saopštenja Udruženja, a ni osnovne principe vladavine prava.

S druge strane, Udruženje sudija Crne Gore još jednom poziva politički subjekt Demokrate da, kroz učešće u zakonodavnoj vlasti, dà svoj doprinos unapređenju zakonskih rješenja koje će omogućiti jačanje nezavisnosti sudske grane vlasti, a kroz participaciju u izvršnoj vlasti, omogući da sudska grana vlasti i zaista bude nezavisna.

Takođe, još jednom ih pozivamo da upotijebe svoj autoritet, da se što prije realizuje proces provjere integriteta svih sudija i na taj način pomognu građanima Crne Gore, a i samoj sudskoj grani vlasti, da se, ukoliko ima onih kojima nije mjesto u ovoj časnoj profesiji, od istih i oslobodimo", navodi se u reagovanju.