Krivokapić: Spajić i Milatović da ostave sujetu po strani i nastave saradnju do ulaska Crne Gore u EU

"Nadam se da je, poslije podgoričkih izbora, kod vas nastupilo otrježnjenje i zato sam više nego ubijeđen da postoji prostor i šansa koju ne smijete propustiti. To od vas očekuju građani", ocijenio je bivši premijer

22818 pregleda83 komentar(a)
Zdravko Kirvokapić, Foto: Boris Pejović

Bivši premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić obratio se u otvorenom pismu aktuelnom premijeru Milojku Spajiću i predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, apelujući na njih da ostave lične sujete po strani i nastave saradnju dok ne uvedu zemlju u Evropsku uniju.

Krivokapić je kazao da se u svim javnim nastupima suzdržavao od kritika na njihov račun, a i kada je to radio kroz intervjue ili tvitove, trudio se da "prosije sopstvene riječi kroz najfinije sito".

"Ja sam se povukao iz političke kaljuge dok ste vi, kao mladi ljudi, to prepoznali kao prostor za nastavak političke borbe za bolju i zdraviju Crnu Goru, naslanjajući se na rezultate i kontinuitet 42. Vlade.

I tada sam vas intezivno podržavao. Trudio se da vam pomognem, koliko je to bilo u mojoj moći, iako su vam brzo i slučajni prolaznici postali bliži od pravih i iskrenih prijatelja, koji su prema vama osjećali roditeljsku, bratsku ili sestrinsku naklonost. Zaboravili ste, međutim, da onaj koji se odrekne prijatelja biva po pravilu okružen neprijateljima", navodi Krivokapić, između ostalog, u otvorenom pismu.

U ovom, kako je istakao, prelomnom trenutku, Krivokapić je kazao da ima obavezu zbog građana Crne Gore da pozove Spajića i Milatovića da nastave saradnju, ma koliko ona bila nepodnošljiva za njihove lične sujete.

"Da zbog interesa Crne Gore i njene evropske budućnosti, date sve od sebe da revitalizujete barem dio onoga što ste radili tokom 42. Vlade i osnivanja PES-a. Nadam se da je, poslije podgoričkih izbora, kod vas nastupilo otrježnjenje i zato sam više nego ubijeđen da postoji prostor i šansa koju ne smijete propustiti. To od vas očekuju građani, koji su siti svakodnevnih izbora i koji gube povjerenje u trenutne političke procese", ocijenio je Krivokapić.

On je kazao da Spajić i Milatović imaju jedinstvenu priliku da naprave ne kratkoročni dogovor i riješe samo pitanje lokalne vlasti u Podgorici, već da sklope primirje ili pakt o nenapadanju, do realizacije konačnog cilja, a to je ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

"To je vrhovni državni interes, a vaša je obaveza da se u tom smislu ponesete državnički. Kohabitacija je neprirodna definicija u opisivanju odnosa između vas dvojice. Jer vi niste ni tradicionalni, ni ideološki suparnici. Sjetite se da je car Solomon od Boga tražio samo Mudrost.

Zato je važno da vas dvojica – mudro – pronađete most koji će spojiti nepotreban jaz, a onda da sa najdobronamjernijim saradnicima (bez ucjena i egolatrije) definišite principe i programe koje ćete zajednički realizovati u korist svih građana Crne Gore", navodi Krivokapić.

Svaka odluka suprotna ovoj vodila bi u politički avanturizam i samodestrukciju, što bi imalo štetne posljedice za sve, a ponajviše za Crnu Goru, zaključio je bivši premijer.