Raspušten tim “Prince of Persia”

Grupa koja je radila na ovoj video-igrici neće praviti nastavak

1968 pregleda0 komentar(a)
Foto: Promo

Prema izveštaju francuskog medija Origami, tim koji je radio na video-igri Prince of Persia: The Lost Crown je raspušten, uprkos naizgled pozitivnim izvještajima developera o njihovom iskustvu tokom rada na igri.

U videu koji je objavio Origami povodom raspuštanja tima navodi se da je sudbina igre praktično odlučena samo nekoliko nedjelja nakon njenog izlaska. Glavni razvojni tim navodno je pokušao da izbori nastavak ili barem više ekspanzija pored jedine ekspanzije “Mask of Darkness”, ali Ubisoft je, kako se izvještava, imao potrebu za više resursa na drugim projektima koji su (po njihovom uvjerenju) imali bolji prodajni potencijal. Prema izvještaju, The Lost Crown nije ispunio očekivanja prodaje kompanije Ubisoft, a rukovodioci su izrazili zabrinutost da bi nastavak mogao ugroziti dugoročne prodajne rezultate prvog dijela.

Igru Prince of Persia: The Lost Crown razvijao je Ubisoft Montpellier, studio koji zapošljava stotine ljudi i koji je posljednji put bio poznat po radu na beskonačno odlaganom Beyond Good & Evil 2. Na pitanje za komentar, viši producent Prince of Persia: The Lost Crown, Abdelhak Elgues, poslao je sljedeću izjavu za IGN:

“Izuzetno sam ponosan na rad i strast našeg tima u Ubisoft Montpellieru, koji je stvorio igru koja je odjeknula i kod igrača i kod kritičara, i uvjeren sam u njen dugoročni uspjeh. Prince of Persia: The Lost Crown sada je na kraju svog post-launch plana, sa tri besplatna ažuriranja sadržaja i jednim DLC-om koji je izašao u septembru”, napomenuo je i dodao da su sada fokusirani na to da igru učine dostupnom većem broju igrača.

“Nedavno je lansirana na Steamu, a biće dostupna i na Macu do ove zime. Većina članova tima koji su radili na Prince of Persia: The Lost Crown prešla je na druge projekte koji će iskoristiti njihovu stručnost. Znamo da igrači vole ovaj brend, a Ubisoft je uzbuđen što će donijeti još Prince of Persia iskustava u budućnosti”, dodao je Elgues.