Seul poručio da neće "ostati skrštenih ruku" zbog raspoređivanja sjevernokorejskih trupa u Rusiji

Vašington je juče potvrdio informacije Južne Koreje da je 3.000 sjevernokorejskih vojnika raspoređeno na istoku Rusije "između početka i sredine oktobra"

1342 pregleda3 komentar(a)
Jun Suk Jeol, Foto: Reuters

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol rekao je danas da njegova zemlja "neće ostati skrštenih ruku" zbog raspoređivanja severnokorejskih trupa u Rusiji, nazivajući to "provokacijom koja preti svetskoj bezbednosti".

On je to izjavio u razgovoru sa poljskim kolegom Andžejom Dudom koji je u posjeti Južnoj Koreji.

Dvojica predsjednika ocijenila su da raspoređivanje sjevernokorejskih vojnika predstavlja "provokaciju koja prijeti svjetskoj bezbjednosti dalje od korejskog poluostrva i Evrope", dodao je Jon.

Vašington je juče potvrdio informacije Južne Koreje da je 3.000 sjevernokorejskih vojnika raspoređeno na istoku Rusije "između početka i sredine oktobra".

"Ocjenjujemo da su ti vojnici brodom putovali iz regiona Vonsan u Sjevernoj Koreji do Vladivostoka u Rusiju gdje su se uključili u više punktova za rusku vojnu obuku na istoku Rusije, i gdje se trenutno obučavaju", rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi.

SAD ne znaju da li će se oni boriti zajedno sa ruskom vojskom, rekao je Kirbi, ali i dodao da to "predstavlja vrlo zabrinjavajuću mogućnost".

Sjeverna Koreja je, sa svoje strane, negirala da Rusiji šalje snage za njenu ofanzivu u Ukrajini. O tome je predstavnik Pjongjanga u UN rekao da se radi o "neosnovanim glasinama".

Poslije dvije i po godine rata Ukrajine se nalazi u kritičnoj vojnoj situaciji, njene snage već mjesecima se povlače na istočnom frontu. Rusija nastavlja da gađa njene gradove dok Ukrajina nema dovoljne kapacitete protivvazduhoplovne odbrane, piše Frans pres.