Dukaj: Želimo aktivno doprinositi kolektivnoj bezbjednosti

Ministar se u Vašingtonu sastao sa predstavnicima američke Agencije za sajber bezbjednost i Biroa za sajber prostor i digitalnu politiku

1768 pregleda0 komentar(a)
Dukaj u Vašingtonu, Foto: MJU

Crna Gora, uz pomoć međunarodnih partnera, želi da kao punopravna članica NATO-a aktivno doprinosi kolektivnoj bezbjednosti i zato je naš prioritet permanentno jačanje kadrovskih kapaciteta kroz usavršavanje zaposlenih u Vladinom CIRT-u i budućoj Agenciji sa sajber bezbjednost, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Tokom boravka u Vašingtonu, na temu ekonomskog dijaloga SAD-Crna Gora, Dukaj i generalni direktor za infrastrukturu i informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise Dušan Polović sastali su se sa predstavnicima američke Agencije za sajber bezbjednost (CISA) i Biroa za sajber prostor i digitalnu politiku (CDP).

"Na sastanku je iskazano zadovoljstvo obje strane sa kvalitetom dosadašnje saradnje i razmotreni su načini za proširenje saradnje. Ministar Dukaj upoznao je sagovornike o rezultatima rada i napretku Crne Gore u jačanju sajberotpornosti i sagovornicima naročito zahvalio na dosadašnjoj saradnji", saopštilo je Ministarstvo javne uprave.

Kažu da je poseban akcenat sastanka bio na uspostavljanju međusobne razmjene informacija o prijetnjama i da su u tom smislu dogovoreni dalji koraci.

Iz ministarstva su rekli da je Dukaj dobio uvjeravanja da će biti sprovedeni različiti modaliteti usavršavanja crnogorskih predstavnika kroz različite programe Stejt departmenta.