Borci i antifašisti posjetili obnovljeni spomenik u mjestu Orah, kraj Nikšića

Mještani i antifašisti Gornjeg Polja i Oraha su samoinicijativno obnovili i uredili spomenik, kao i spomen-ploču na kući Radoša Batakavića u kojoj je od januara do juna 1944. godine bilo sjedište Narodnooslobodilačkog odbora nikšićkog sreza

1654 pregleda2 komentar(a)
Članovi UBNOR-a i antifašista nikšića kod spomen-ploče Radošu Batakoviću, Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića

Članovi Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšića sa mještanima Oraha i antifašistima Gornjeg Polja posjetili su obnovljeni spomenik u Orahu posvećen stradalima uoči početka Pete neprijateljske ofanzive, koje je ubila njemačka divizija "Princ Eugen".

Mještani i antifašisti Gornjeg Polja i Oraha su samoinicijativno obnovili i uredili spomenik, kao i spomen-ploču na kući Radoša Batakavića u kojoj je od januara do juna 1944. godine bilo sjedište Narodnooslobodilačkog odbora nikšićkog sreza.

"Primjer mještana ovog kraja, koji su obnovili ovaj spomenik, treba da služi kao primjer svima nama i bude putokaz drugima kako se treba odnositi i ponositi sa našim slavnim precima i spomenicima njima posvećenim", kazao je predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića Slobodan Mirjačić.

Podsjetio je da je zloglasna njemačka 7 SS divizija "Princ Eugen" počenila velika zlodjela i pobila veliki broj civilnog stanovništva, mahom žena i djece.

"U noći između 22/23 maja 1943. godine došlo je do žestoke noćne borbe u selu Orah, u kojoj su učestvovali borci Pete proleterske crnogorske brigade i I proleterske dalmatinske brigade. U ovoj borbi poginulo je 16 naših komšija, praktično na domaku svojih kuća, među kojima i narodni heroj Aleksa Maksimović i njegovi drugovi Ljubo Nerić, Savo Knežević, Krsto Popović i drugi, kao i veliki broj Njemaca", kazao je Mirjačić.