Ministarstvo finansija: Preporuka DRI nije u skladu sa zakonom

Iz Ministarstva finansija kažu da ne mogu postupiti po predlogu Državne revizorske institucije da isprave nepravilnosti. Iz ministarstva navode da se sporne transakcije od 16,6 miliona eura odnose na državna preduzeća i da nisu bila dio Trezora, ali ne objašnjavaju o čemu se radi

8461 pregleda4 komentar(a)
DRI tražila da se kroz amandman isprave nepravilnosti u završnom računu (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Nije tehnički izvodljiva i nije u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti preporuka Državne revizorske institucije (DRI) da Vlada razmotri mogućnost pripreme amandmana na Predlog zakona o završnom računu za 2023. godinu, jer bi takva evidencija značila probijanje godišnjeg Zakona o budžetu i limita utvrđenih ovim Zakonom, naveli su iz Ministarstva finansija na pitanje “Vijesti” da li će i kada pripremiti amandmane na predlog Završnog računa budžeta za 2023. godinu, kako bi bile ispravljene nepravilnosti koje je utvrdila DRI.

Kolegijum DRI dao je Ministarstvu finansija uslovno mišljenje na finansijsku reviziju i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu.

DRI u svojoj reviziji navodi da su utvrđene nepravilnosti, kojima se koriguje budžetski rezultat i promjena neto gotovine, odnosno da je između ostalog Ministarstvo u predlogu završnog računa navelo da su za prošlu godinu imali gotovinski suficit od 11,1 milion, a da je DRI otkrila gotovinski deficit od 2,6 miliona. Takođe značajne razlike od više miliona su utvrđene kod modifikovanog gotivinskog deficita, gotovinskih depozita i stanja gotovine u budžetu na kraju prošle godine.

DRI navodi i da nisu sve transakcije evidentirane u Glavnoj knjizi Trezora.

“Revizijom je utvrđeno da u Glavnoj knjizi Trezora nije evidentirano 16 miliona eura, koji su, pored ostalih nepravilnosti, presudno uticali na promjenu budžetskog rezultata. Imajući u vidu da se nakon izvršenih korekcija mijenja budžetski rezultat, DRI preporučuje da Vlada Crne Gore razmotri mogućnost pripreme amandmana na Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2023. godinu”, navedeno je u reviziji DRI.

Iz Ministarstva finansija na pitanje “Vijesti” o ovim nepravilnostima i preporuci DRI da urade amandman na predlog završnog računa, kažu da je “predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore pripremljen na bazi podataka iz Glavne knjige Trezora i finansijskih izvještaja potrošačkih jedinica budžeta i u potpunosti odgovara stanju u Glavnoj knjizi Trezora i izvještajima potrošačkih jedinica, što je i DRI konstatovao”.

“U vezi konstatacija DRI o neevidentiranim primicima i izdacima budžeta u iznosu od 16,6 miliona eura, koji bi uticali na izmjenu finansijskog rezultata, ističemo da predmetna transakcija nije ušla u obračun finansijskog rezulata jer nije ni sprovedena kroz budžet Crne Gore i kroz Glavnu knjigu Trezora. S tim u vezi da je predmetna transakcija realizovana kroz Glavnu knjigu Trezora, ona bi bila evidentirana kroz Predlog zakona o završnom računu, koji predstavlja izvještaj o izvršenju transakcija koje su planirane budžetom za fiskalnu godinu. Predmetna transakcija je realizovana između preduzeća u većinskom vlasništvu države, koja nisu potrošačke jedinice budžeta i svoje transakcije ne evidentiraju u Glavnoj knjizi Trezora”, navedeno je u odgovoru Ministarstva finansija.

Oni kažu da je navedena sporna transakcija realizovana u periodu od 2019. godine do 2023. godine, ali nisu precizirali o čemu se radi.

“S tim u vezi nije tehnički izvodljiva i nije u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti preporuka Državne revizorske institucije da Vlada Crne Gore razmotri mogućnost pripreme amandmana na Predlog zakona o završnom računu za 2023. godinu, jer bi takva evidencija značila probijanje godišnjeg Zakona o budžetu i limita utvrđenih ovim Zakonom. Navedeno iz razloga što u Zakonu o budžetu za 2023. godinu ne postoji budžetska pozicija, definisani izvori sredstava i budžetski korisnici u 2023. godini koje bi teretili za predmetnu transakciju, imajući u vidu da ista nije sprovedena kroz Zakon o budžetu za 2023. godinu. Zbog svega navedenog ističemo da predmetna transakcija nije bila u nalazima Državne revizorske institucije u protekle četiri godine i da je neophodan kontinuitet u reviziji, kako bi se uočene nepravilnosti mogle ispraviti i kako bi se moglo reagovati u fiskalnoj godini, kojoj transakcija u cjelosti pripada”, navedeno je iz Ministarstva finansija.

Iz ovog resora nisu odgovorili na dodatno pitanja da pojasne te sporne transakcije između državnih preduzeća i kako ih je DRI našla u državnom budžetu.