Ustavni sud odbio žalbu Pokreta Naprijed da se ponovo glasa u Doljanima

Ustavni sud na današnjoj sjednici nije donio odluku o žalbama nosioca liste koalicije Demokrata i PES-a u Kotoru, jer je rezultat glasanja bio ‘’neriješen’’

50219 pregleda13 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

Ustavni sud Crne Gore je na današnjoj sjednici odbio žalbu Pokreta Naprijed da glasanje u Doljanima bude ponovljeno, potvrđeno je Vijestima.

Odluka je donijeta jednoglasno, uz saglasno izdvojeno mišljenje predsjednice Ustavnog suda Snežane Armenko.

Pokret Naprijed, koji je na izborima u Podgorici predvodio Vuk Kadić, predao je Ustavnom sudu žalbe na rješenja Državne izborne komisije kojima je odbijeno 14 prigovora koji se odnose na, kako tvrde, nepravilnosti na izborima u Podgorici.

Iz Ustavnog suda su Vijestima rekli da će se o 13 žalbi izjasniti naknadno i da će uskoro tražiti od DIK-a izjašnjenje.

Dok se Ustavni sud ne izjasni o podnijetim žalbama, ne mogu biti proglašeni rezultati izbora u Podgorici koji su održani 29. septembra.

Lista Pokreta Naprijed sa 2,75 odsto podrške birača je ostala ispod cenzusa na lokalnim izborima u Podgorici 29. septembra, a za ulazak u gradski parlament falilo im je oko 200 glasova. Prema preliminarnim rezultatima, DPS je osvojio 19 mandata u gradskom parlamentu, koalicija Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata 14, savez "Za budućnost Podgorice" 13, lista "Za bolju Podgoricu" šest, Evropski savez tri, a Preokret i Stranka evropskog progresa (SEP) po dva.

Ustavni sud na današnjoj sjednici nije donio odluku o žalbama nosioca liste koalicije Demokrata i Pokreta Evropa sad u Kotoru, Vladimira Jokića jer je rezultat glasanja bio ‘’neriješen’’, odnosno 3:3.

Jokić je 11. oktobra podnio Ustavnom sudu dvije žalbe u vezi izbornog procesa u tom gradu. Jedna žalba odnosi se na izborna dešavanja u vezi biračkog mjesta Mirac, a druga je u vezi sa jednim biralištem u Prčanju, gdje Demokratska partija socijalista (DPS) traži ponavljanje izbora, pri čemu je i DIK naložio da OIK Kotor objavi odluku o novom glasanju na ta dva mjesta.

Lokalna komisija na sjednici nije donijela odluku o ponavljanju izbora, jer je osam njenih članova podržalo poništavanje glasanja, dok je osam bilo protiv. Za donošenje odluke, potrebno je najmanje devet glasova.

U Zakonu o izboru odbornika i poslanika (član 109) piše da se prigovor smatra usvojenim ako lokalna komisija ne postupi po njemu u roku od 24 sata od prijema. Međutim, da bi izbori bili ponovljeni Opštinska izborna komisija Kotor treba da, osim poništavanja glasanja, donese i odluku o raspisivanju izbora, što nije učinila.

Jokić pred Ustavnim sudom preispituje "pat poziciju" u lokalnoj komisiji, odnosno, kako je "Vijestima" nedavno rekao, želi da dokaže da odnos "osam prema osam" nije dovoljan za donošenje bilo kakve odluke.

DPS je tražio da se ponovo glasa na jednom biralištu (Dom kulture) u Prčanju zato što su u glasačkoj kutiji bila dva listića više (271 ukupno) od broja kontrolnih kupona (269). S druge strane, koalicija Demokrate - PES zahtijevala je da se glasanje u mjestu Mirac poništi zbog toga što se pečat na listićima nalazio na pogrešnom mjestu.

Ako bi se izbori u Prčanju ponovili, DPS mogao koaliciji Demokrate - PES da "preotme" jedan mandat.

Prema preliminarnim rezultatima izbora održanih 29. septembra, DPS i koalicija PES-Demokrate osvojili su po deset mandata, savez "Za budućnost Kotora", Grbljanska lista i Demokratska alternativa po tri, Evropski savez dva, a Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Kotorski pokret po mandat.