Pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju i uslovno mišljenje na pravilnost poslovanja Demokrata

Mišljenje Državne revizorske institucije

2061 pregleda0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

Državna revizorska institucija (DRI) izrazila je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na Godišnji finansijski izvještaj i uslovno mišljenje na pravilnost poslovanja Demokratske Crne Gore za 2023. godinu.

Pored iskazanog pozitivnog mišljenja, nadležni Kolegijum skreće pažnju da Demokrate na kraju izvještajnog perioda treba da sprovedu zaključna knjiženja u poslovnim knjigama i evidentiraju poslovni rezultat tekuće godine na odgovarajućim računima shodno važećem Pravilniku o kontnom okviru.

Mišljenje je donio Kolegijum DRI-a u sastavu: predsjedavajući Senatu DRI-a senator Nikola N. Kovačević (rukovodilac) i senator dr Milan Dabović (član).

Revizijom pravilnosti utvrđene su neusklađenosti poslovanja, koje se odnose na nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

"Partija je u poslovnim knjigama evidentirala neizmirene obaveze po osnovu izbornih kampanja sa stanjem na dan 31.12.2023. godine u ukupnom iznosu od 66.240,44 eura, a zatvorila je u 2023. godini sve žiro račune otvorene za potrebe izbornih kampanja. Navedeno nije u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, jer je politički subjekt dužan da sva plaćanja troškova izbornih kampanja vrši sa posebnog žiro računa do zatvaranja istog. Revizijom pravilnosti je utvrđeno da su otvoreni devizni račun i biznis platna kartica za potrebe predsjedničkih izbora zatvoreni 29.05.2023. godine, dok je posebni izborni račun za predsjedničke izbore zatvoren 24.07.2023. godine, što nije u zakonom propisanom roku od 90 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora. Partija je za obavljanje određenih poslova angažovala više lica sa periodom angažovanja na nekoliko mjeseci do 12 mjeseci za obavljanje poslova, koja imaju obilježje redovne partijske aktivnosti, a ista je trebala zaključiti ugovore o radu", saopštio je DRI.

Demokrate su dužne da do 17. novembra dostave toj instituciji Akcioni plan za realizaciju preporuka, a do 17. aprila 2025. godine i Izvještaj o realizaciji preporuka.

Izvještaj se dostavlja skupštinskom Odboru za antikorupciju, kao i Agenciji za sprječavanje korupcije, shodno Protokolu o saradnji.

Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Demokratske Crne Gore za 2023. godinu je dostupan na internet stranici DRI-a.