Delićevo traganje za smislom i savršenstvom

Knjiga “Savršenstvo - filozofski diskurs” Milana Delića promovisana je u Nikšiću

640 pregleda0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić

U sali nikšićkog “Zahumlja” promovisana je knjiga Milana Delića “Savršenstvo - filozofski diskurs”, kojom je autor zaokružio filozofsko traganje za smislom i istraživanje sa koncepcijom na univerzalne teme.

“Ovo je jedna vrsta eskapizma, Delićevog bjekstva od trivijalne svakodnevice, od stvari koje nam svakodnevno uništavaju mir. Kako mi je on rekao, pisanje je njegov egzil. Za filozofske diskurse treba se pripremiti i imati strpljenja. U ovoj knjizi čitamo tople ljudske poruke kakvi treba da postanemo. Ovdje se može pronaći toliko toga koje nas upućuje jedne na druge, jer kako Milan kaže, mi smo uvijek tim”, kazao je Mihailo Perošević koji je govorio o Delićevoj knjizi, ali i o shvatanju diskursa, o hermenautici.

Recenzent knjige, filozof Nenad Stefanović, zapisao je da brojna misaona ispitivanja izviru na stranicama Delićeve knjige, sa ciljem da se “zauzme čvrsto saznajno uporište za rješavanje zadatog problema”.

“Čovjek mora iskreno iz dubine bića pristupiti zadatku i raditi na njemu predano, jer to je uslov da se postigne savršenstvo djela uprkos svim ometajućim okolnostima, neshvatanju okoline, najbližih nam bića, ili čak ličnih sumnji, preispitivanja, malodušnosti, strahova. Iznjedriti iz sebe ideju, djelo, znači postvariti ono što izvire iz ontološke ravni, iz datosti kao takve, što zavrjeđuje da se poredi sa savršenstvom, jer upravo je to savršenstvo”, zapisao je Stefanović.

Delić je, kroz filozofske naznake, govorio o promovisanoj knjizi ističući da ono što je bitno jeste da se zna istina, kao i da se ne može tvrditi bez dokaza i činjenica”.

“Moj književni rad je misaono pisanje u suštini lirike i filosofije, pisane sa određenim idejama na univerzalne teme kao cjelina, odnosno istraživanje sa koncepcijom. Ako se uzme u obzir i shvata da svaka priča često počinje jednostavno, a kroz proces završava na način kako jeste, onda se može tumačiti iz ugla koji je najbliži saznanju. Sve što je istinsko i stvarno ne dovodi se u sumnju”, kazao je Delić.

Prema njegovim riječima, priča nije ubjedljiva, niti stvarna, ako nema početka i ako nije dovedena do kraja, a on je nastojao da diskurs zaokruži, priču dovede do kraja, a kom smislu će se odvijati situacija zavisi, kako reče, pogleda i stava.

“Svaka priča može biti uspješna ako ima sadržaj i formu za koje nema dileme ni sumnje. Sve što je relativno ne može biti sigurnost za uspjeh. Uvijek treba poći od osnove kad se hoće i želi postići uspjeh. Šta je to i u čemu je nešto lijepo? To zavisi od ugla i načina gledanja, a da nije konstrukcija”, poručio je Delić.

Odlomke iz knjige, kao i Stefanovićevu recenziju, čitao je Miro Nikolić.

Delić je, iz knjige u knjigu, osvajao nove prostore gradeći filozofsko-lirski-meditativni oblik kazivanja, a do sada je objavio 14 knjiga: “Album”, “Lice zore”, “Sunčeva noć”, “Zvuk slike”, “Vatra iz kamena”, “Vrt života”, “Tajna tišine”, “Ogledalo svjetlosti”, “Vječnost”, “Ostvarenost”, “Raj”, “Ideja i pogledi”, “Poezija” i najnovija “Savršenstvo”.

Promociju knjige “Savršenstvo” organizovala je JU “Zahumlje” u sklopu oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.