Raznovrsnost predstava u čast jubileja

Pod sloganom „Život za po(d)nijeti“ od 4. do 9. novembra Nikšiću će biti održan XX Međunarodni festival glumca

353 pregleda0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Svetlana Mandić

Ovogodišnje jubilarno, 20. izdanje Međunarodnog festivala glumca biće održano od 4. do 9. novembra u Nikšićkom pozorištu, a slogan je „Život za po(d)nijeti“. Publika će i ove godine imati priliku da odgleda pet predstava u takmičarskom dijelu, i šestu koja će biti izvedena u čast nagrađenih.

Prema riječima Janka Jelića, umjetničkog direktora pozorišta i predsjednika Savjeta festivala, festival je iz godine u godinu rastao, tako da će ovogodišnje izdanje publici podariti predstave raznovrsne i sa glumačke i sa umjetničke strane.

„Imamo tu privilegiju da nam se ljudi javljaju i da žele na bilo koji način da učestvuju na Festival – bilo kao umjetnici, ili kao gosti. Nikšić je prestonica Crne Gore kada su festivali glume, ali i kultur u pitanju, a mogu slobodno reći i širih prostora. Ove godine imamo i žanrovsku, i tematsku i glumačku, a u predstavama ćemo vidjeti najraznovrsnije glumačke zadatke“, kazao je Jelić..

Istakao je da je posebno zadovoljstvo što će na zatvaranju biti izvedena predstava „Medvjed“ koja je prije 16. godina bila u sklopu takmičarskog dijela Međunarodnog festivala glumca i dobila nagradu, što, kako je kazao, govori o postojanosti glumačke igre, Nikšićkog pozorišta, i samog Festivala.

foto: Svetlana Mandić

Radinko Krulanović, direktor Nikšićkog pozorišta i član Savjeta festivala, kazao je da grad koji nema festival, nema „tu punoću“.

„Čini mi se da ovo nije festival koji ostaje u granicama Nikšića, nego ima značaj i za Crnu Goru. Pokušali smo sa ovom selekcijom da se suočimo sa životom, da se pogledamo u lice, da se suočimo sa problemima i pokušamo na njih adekvatno odgovoriti. Dobro je što se to prikazuje kroz pozorišne predstave i kad imamo više tih predstava koje problematizuju datu tematiku, a da ne budu naši lični problemi. Kroz pozorišne predstave nadamo se da ćemo kod publike izazvati katarzu i da će Festival u velikoj mjeri imati i značaj i vrijednost i edukativni karakter za sve nas“, kazao je Krulanović.

Podsjetio je da je 2024. godina jubileja – 16. februara su obilježili 140 godina od igranja prve predstave u gradu pod Trebjesom, a u novembru je 20. Međunarodni festival glumca.

foto: Promo

Moderatorka Slavojka Marojević, koja je urednica časopisa „Pozorište“, kazala je da Međunarodni festival glumca afirmiše glumca i glumu.

„Festival je po svojoj prepoznatljivoj koncepciji postao uzor mnogim pozorišnim sredinama u regionu za uspostavljanje sličnih manifestacija i teatarskih susreta. Ovaj Festival je i samo Nikšićko pozorište pozicionirao i producentski ojačao“, kazala je Marojević.

Za žanrovsku raznovrsnost predstava pobrinula se selektorka Jelena Stajkovac, dok će o nagrada odlučivati tročlani žiri – glumac Zijah Sokolović, predsjednik, i glumica Vesna Čupčić i Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, članovi.

Nagrade festivala su grand prix za glavnu žensku i mušku ulogu, za epizodnu žensku i mušku ulogu i za partnerski odnos na sceni.

Moderator programa koji će se svako veče održati nakon odigrane predstave biće dramaturg Radisav Jevrić.

"Gard" na otvaranju

Festival će otvoriti predstava „Teatra &TD“ iz Zagreba „Gard“, koju je po tekstu Filipa Rutića i Dražena Krešića, režirao upravo Krešić. U predstavi, koja je premijerno izvedena prije dvije godine igraju: Lana Ujević, Nikola Nedić, Bernard Tomić, Ivan Jurković, Lana Meniga i Luka Stilinović/Jakov Zovko.

Drugog dana Festivala biće izvedena predstava Aksanija Čelestinija „Obraćanje naciji“ koju je režirao Bojan Đorđević. U predstavi, koja je rađena u produkciji „Ateljea 212“ igraju: Jovana Gavrilović, Gordan Kičić, Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković, Dejan Dedić, Katarina Žutić, Isidora Minić/Gorica Popović, Ivan Jevtović, Miona Marković i Ivan Mihailović

U srijedu, 6. novembra, publika će imati priliku da odgleda predstavu „Svet mogućnosti“, za koju je tekst i režiju uradio Haris Pašović, a koja je koprodukcijski projekat Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, „Grad teatara“ Budva, „East–NJest Centar“ Sarajevo i Plesnog centra „Tala“ iz Zagreba. Uloge su povjerene: Gordani Đurđević Dimić, Lidiji Stevanović, Sanji Ristić Krajnov, Jeleni Antonijević, Mini Pavlica, Mariji Feldeši, Milanu Kovačeviću, Marku Savkoviću, Vukašinu Ranđeloviću, Aljoši Đidić, Aleksandru Sarapi i Radu Peroviću.

Predstava „Edvard II“, za koju su tekst napisali Sašo Dimoski i Andrij Žoldak (po Kristoferu Marlou), a režirao je Andrij Žoldak, biće izvedena u četvrtak, 7. novembra. Riječ je o predstavi koja je nastala u koprodukciji NUCK „Jordan H. K. – Džinot“ iz Velesa i Dramskog teatra „Masalitinov“ iz Plovdiva. U predstavi, koja nije namijenjena mlađima od 16 godina, igraju: Boris Krstev, Ilin Jovanovski, Jovana Miladinova , Vasil Zafirčev, Jordan Vitanov, Branko Mihajloski, Kire Acevski, Nikola Petkoviќ, Sandra Tančeva, Marija Barkova, Leonida, Gulevska, Boban Aleksoski i Todor Stojkovski.

Takmičarski dio zatvara predstava Crnogorskog narodnog pozorišta „Ja sam ona koja nisam“, koju je po tekstu Mate Matišića režirao Vito Taufer. U predstavi, koju čine tri jednočinke, uloge tumače: I čin – Anđela Marunović, Nikola Vasiljević, Gorana Dragašević, Srđan Grahovac, Žaklina Oštir, Jelena Nenezić, Dejan Đonović, Lazar Dragojević, Predrag Pavićević, Marko Kažić, kao i studentkinje glume FDU Cetinje: Mina Mićović, Andrea Drašković, Radmila Škuletić i Kristina Mrkić. II čin: Ana Vučković, Zoran Vujović, Lazar Dragojević i Davor Dragojević, i III čin: Varja Đukić, Izudin Bajrović, Lazar Đurđević, Ana Vučković, Anđela Marunović, Srđan Grahovac.

U subotu, 9. novembra, kada će biti uručene nagrade i zatvoreno ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala glumca, u čast nagrađenih biće izvedena predstava Antona Pavloviča Čehova „Medvjed“ koju je režirao Zijah Sokolović. Igraju, pored Sokolovića, i Primož Simončič, Iztok Vidmar i Marjan Stanič.