SO Tivat odlučila o gradnji pijace, polemično o nalazu revizije: Da li DRI unapređuje ili javnu upravu čini tromijom?

Uz primjedbe opozicionih osbornika iz LP, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske partije socijalista (DPS) da je katastrofalno slaba realizacija kapitalnih investicija, SO je većinom glasova vladajuće koalicije usvojila polugodišnji izvještaj o ukupno ostvarenim primicima i ukupno izvršenim izdacima budžeta Opštine za 2024.

2696 pregleda3 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Siniša Luković

Odbornici u Skupštini opštine (SO) Tivat danas su većinom glasova vladajuće koalicije, donijeli odluku o izgradnji lokalnog objekta od opšteg interesa – pijace i neophodne infrastrukture na parceli iza hotela "Pine", odnosno između stambenih blokova u Njegoševoj, Ulici 21. novembra i Trgu od kulture.

To je prvi administrativni korak u rješavanju pitanja jednog od glavnih nedostajućih javnih objekata u Tivtu, za koji će se idejno rješenje birati na nacionalnom arhitektonskmom konkursu.

Riječ je o zemljištu ukupne površine 3.885 kvadrata a koji je po aktuelnom DUP-u Tivat-centar jedna urbanistička parcela namijenjena za "objekte komunalne infrastrukture".

Od ukupne površine lokacije, 1.040 kvadrata je namijenjeno gradnji pijace koja će imati jednu nadzemnu etažu maksimalne površine 956 kvadrata i dvije podzemne etaže sa parking garažom kapaciteta 66 mjesta i pratećim tehničkim prostorijama u funkciji pijace.

foto: Siniša Luković

Skoro kompletno zemljište na ovoj lokaciji je u vlasništvu Opštine Tivat koja namjerava da osim izgradnje pijace, ovaj prostor oplemeni i dodatnim javnim sadržajima i hortikulturno.

Inače, dio ove lokacije je ranijim planovima lokalne samouprave bio predviđen za izgradnju velike spratne parking-garaže, ali se od toga odustalo nakon protivljenja stanara okolnih zgrada.

Dio stanara protivi se sada i izgradnji pijace i uređenja trga na ovom sada zapuštenom prostoru, smatrajući da će rad gradske tržnice na toj lokaciji loše uticati na njihov kvalitet života.

Dileme je u tom smislu u raspravi iznio i odbornik Liberalne partije (LP) Vatroslav Belan ističući da "nije siguran da je ta lokacija najsrećnije rješenje za pijacu".

foto: Siniša Luković

Upozorio je da je Tivat prije desetak godina propustio više dobrih prilika da na pravi način uredi i iskoristi neke veće lokacije u centru grada, kao i da treba težiti disperziji raznih društvenih i ekonomskh aktivnosti iz najužeg gradskog centra u druge djelove Tivta.

Sekretarka za urbanizam Milica Manojlović kazala je da opština Tivat koja ima samo 46 kilometara kvadratnih više "nema idelane lokacije gotovo ni za jedan nedostajući javni objekat", da treba tražiti "najmanje bolna rješenja", te naglasila da mnogi mediteranski gradovi poput susjednog Dubrovnika ili Barsleone imaju pijace u centru grada čak i u strogim gradskim pješačkim zonama, te da tržnice koje su sasatvni dio mediteranskog načina života, ako su pravilno projektovane i održavane, neće smanjiti kvalite života okolnih stanovnika.

Uz primjedbe opozicionih osbornika iz LP, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske partije socijalista (DPS) da je katastrofalno slaba realizacija kapitalnih investicija, SO je većinom glasova vladajuće koalicije usvojila polugodišnji izvještaj o ukupno ostvarenim primicima i ukupno izvršenim izdacima budžeta Opštine za 2024.

"Dinamika realizacije budžeta u prvih šest mjeseci 2024. ukazuje da se slabo radi na infrstrukturi i javnim objektima i da mi ne promišljamo na vrijeme kako ćemo rješavati neke od ključnih problema grada poput katastrofalne saobraćajne i neadekvatne infastrukture i atmosfersku kanalizaciju zbog koje imamo sve češće poplave. Ulaganja u te dvije oblasti pod hitno se moraju povećati",istakao je Belan.

"Podaci za prvih pola godine su skandalozni iz perspektive razvoja ovog grada, ali i sa aspekta ostvarenih prihoda koji su iznosili samo 41 odsto. Opština Cetinje već sada ima 110% realizovane budžetske prihode za ovu godinu, a kod nas u Tivtu su stalno neki problem i pravdanja na račun drugih", ocijenio je Ćazim Lisičić (SDP).

Gradonačelnik Željko Komnenović (Narod pobjeđuje) istakao je da su podaci za pola godine zastarjeli, pogotovo što u tom periodu godine realizacija kapitalnih ulaganja se većinom tek priprema kroz sprovođenje tendera, te da je u međuvremenu situacija značajno promijenjena.

"Na današnji dan imamo situaciju da je realizovano 80 odsto prihodovne, a preko 50 odsto rashodovne strane kapitalnog budžeta. U ovom trenutku gradi se preko dva miliona eura vrijednosti novih saobraćajnica, a za nekoliko dana u Radovićima kreće izgradnja nove vodovodne i kanalizacione infrastukture u kojoj je i ona za atmosferske vode, vrijednosti 2,25 miliona eura. Što se Cetinja tiče, taj grad svake godine po zakonu, iz džavnog budžeta dobija po deset miliona eura a mi ne dobijamo ni cent, već sve naše priohode opština Tivat sama ostvaruje", naveo je Komnenović.

SO je dala saglasnost na nove cijene usluga lokalnog Vodovoda i kanalizacije koje je odredila Regulatorna agencija za energetiku i regulisane ekomunalne djelatnosti, a po kojoj će građani dogodine plaćati 28 odsto skuplju vodu, a pravna lica 3,9 odsto jeftinije.

Usluge kanalizacije za građane će biti 41 odsto skuplje, a za pravna lica poskupljenje iznosi 5,6 odsto.

Za obje kategorije potrošača za 42, odnosno 29 odsto snižavaju se tzv. fiksne naknade za vodovodni, odnosno priključak na kanalizaciju.

SO je razmotrila izvještaj Državne revizorske insitutucije (DRI) koja je dala dvostruku negativnu ocjenu na završni račun budžeta Opštine Tivat za 2023. isključivo zbog toga što su državni revizori smatrali da se pojedine budžetske stavke trebaju knjižiti i prikazati drugačije u odnosu na to kako se u Tivtu radi već godinama, pri čemu su istakli da u završnom računu budžeta nije bilo prevarnih radnji ili pokušaja da se pronevjere javna sredstva.

Gradski čelnici ponovili su već ranije javno iznešene stavove na račun DRI koja kako su istakli, 11 godina nije vršila reviziju u Opštini Tivat dok je u njoj na vlasti bio DPS, niti je prihvatila poziv gradonačelnika Komnenovića da izvrši reviziju završnog računa budžeta za 2020. kada je DPS koji je izgubio vlast, ostavio grad u milionskim dugovima i sa gotovo praznom kasom.

"Ovo uopšte nije bio partnerski odnos DRI prema Opštini Tivat, na što upućuje i činjenica da smo mi 90 odsto njihovih preporuka realizovali još tokom samog trajanja postupka revizije, ali su ih oni ipak u konačnom izvještaju prikazali kao naše navodne manjakovosti i neusklađenosti. Prošla godina ostaće zabilježena kao jedna od budžetski najuspješnijih u istoriji Tivta sa 92% realizacije planiranih kapitalnih ulaganja, a sa ovakvim kontroverznim izvještajem DRI nama se šalje poruka da je zapravo, za nas bolje da ne radimo ništa što od Opštine očekuju građani", istakao je Komnenović.

Belan je poručio da "iskreno razumije predsjednika Opštine" jer i sam kao predsjednik LP ima problema sa nalazima DRI o poslovanju te partije, ali je naglasio da "ne treba pominjati političku konotaciju u radu nezavisne ustanove poput DRI, ako svi zajedno želimo da gradimo uređeno demokratsko društvo, onda kada vas ta nezavisna institucija kritikuje".

Sa time se nije složio potpredsjednik Opštine Jovan Brinić (Krtoljska lista) koji je Belanu poručio da pozivanje na navodni nečiji vrhovni autoritet poput DRI, ne smije spriječiti bilo koga da kritički i logički misli te da rad DRI u ovom slučaju, on procjenjuje kao besmislen i u konačnom, štetan za građane.

"Oni su nam negativno mišljenje dali zato što smo u ukupnom iznosu, 'probili' tzv. prag materijalnosti od 500.000 eura jer im se nije svidjelo kako smo knjižili određene izdatke budžeta. Oni insistiraju da se milionska izdvajanja iz budžeta za ekspropijaciju koja su par ekselans kapitalni izdaci jer njima kupujemo nekretnine na kojima će se graditi infratsrukture i javni objekti, ne knjižimo tako već kao navodne sudske trškove. Isto tako, traže da se neke stavke koje se u Opštini Tivat i cijeloj državnoj upravi već decenijama radi preglednosti i, transparentnosti knjiže na jednom mjestu, 'razbiju' na manje stavke i knjiže na više drugih različitih mjesta u budžetu. To je potpuna besmislica, nije u duhu navodne zvanične misje DRI da unaprijedi rad uprave, već naprotiv – to će samo komplikovati i usporiti naš rad, a svaki naredni budžet Opštine učiniće mnogo netransparetnijim nego što je on bio svih proteklih godina, čak i onda kada je DPS ovdje vršio vlast", istakao je Brinić.