Poslanici Demokrata: Cilj "bonus" reagovanja je da se opravda Pešić, bivši predsjednik mladih DPS

"Demokratska Crna Gora prije svega, kao ozbiljan politički subjekt, izražava žaljenje što se sada već u kontinuitetu, danima, od strane pojedinaca iz Udruženja sudija, brutalno zloupotrebljavaju sve časne sudije sa namjerom da se po svaku cijenu naš institucionalni poziv na promjene u sudstvu Crne Gore predstavi kao atak na sudije i nezavisnost sudske grane vlasti"

3089 pregleda10 komentar(a)
Demokrate (Ilustracija), Foto: Demokratska Crna Gora

Cilj "bonus" reagovanja Udruženja sudija je pokušaj da se opravda predsjednik tog udruženja Miodrag Pešić, bivši predsjednik mladih Demokratske partije socijalista (DPS) i odbrani teza da on nije sastavljač teksta, već navodno oko 200 sudija članova, koji biraju skupštinu, a skupština komisije, od kojih jedna, za odnose sa javnošću ima isključivu nadležnosti da komunicira sa javnošću i da to čini u ime Udruženja sudija, saopštili su danas poslanici Demokratske Crne Gore.

Oni su reagovalinici na saopštenje Udruženja sudija u kome se između ostalog navodi da "iza saopštenja ne stoji Pešić, nego sve sudije koje su članovi".

"Demokratska Crna Gora prije svega, kao ozbiljan politički subjekt, izražava žaljenje što se sada već u kontinuitetu, danima, od strane pojedinaca iz Udruženja sudija, brutalno zloupotrebljavaju sve časne sudije sa namjerom da se po svaku cijenu naš institucionalni poziv na promjene u sudstvu Crne Gore predstavi kao atak na sudije i nezavisnost sudske grane vlasti. Umjesto da jučerašnja izjava Vesne Medenice u kojoj ona kaže da je ponosna na svoj rad u pravosuđu i šta je ostavila iza sebe, odnosno 'da se sada vidi kakva je situacija i da se za vrijeme njenog mandata nije desilo da neko izađe iz pritvora, a da ne bude donesena presuda u roku od tri godine' izazove oštru reakciju ovog Udruženja, ono se nažalost danas ponovo bavi Demokratama", ističe se u saopštenju poslanika Demokrata koje potpisuju Boris Bogdanović, Zdenka Popović, Albin Ćeman, Nikola Rovčanin, Anđela Vojinović, Duško Stjepović i Momčilo Leković.

Poslanici Demokrata su dodali da nakon što u u prethodnom obraćanju, na zahtjev Pešića, prezentovali brojne dokaze koji potvrđuju očigledno postojanje "trulih dasaka" u sudovima Crne Gore, o njima u "bonus" saopštenju ni slova iz Udruženja.

"Cilj ovog 'bonus' reagovanja je samo jedan i to je nama sasvim jasno, pokušaj da se opravda predsjednik Pešić, bivši predsjednik mladih DPS-a i odbrani teza da on nije sastavljač teksta, već navodno oko 200 sudija članova, koji biraju skupštinu, a skupština komisije, od kojih jedna, za odnose sa javnošću ima isključivu nadležnosti da komunicira sa javnošću i da to čini u ime Udruženja sudija. Ako je već bio problem da se svih 200 sudija potpiše na predmetno reagovanje, zašto se onda makar članovi predmetne komisije nijesu potpisali imenom i prezimenom i otklonili sumnju, da je kako vi za njega kazaste, a mi parafraziramo "najbolji od svih dosadašnjih predsjednika, koji je od svog dolaska udvostručio članstvo udruženja", sastavljač i glavni odgovorni za ovu po vas, političku i zaista suvišnu polemiku koju vodite već par dana? Morate shvatiti, a ne bi bilo zgoreg i prihvatiti da smo mi predstavnici naroda, da djelujemo, govorimo i pišemo u ime naroda koji nas bira i daje povjerenje upravo da bi podigli glas na sve anomalije koje pogađaju naše društvo, a u ovom slučaju pravosuđe, bez obzira da li smo u vlasti ili opoziciji", poručili su poslanici Demokrata.

Oni su naveli da "puštanje na slobodu pripadnika OKG koji se nakon toga brutalno obračunavaju na ulicama Crne Gore, ugrožavajući živote nevinih i nedužnih građana, mora imati i uvijek će imati našu reakciju".

"Zato je i naša obaveza da pozovemo na institucionalno djelovanje zbog katastrofalne situacije u pravosuđu, a što svakako podrazumjeva 'da se što prije realizuje proces provjere integriteta svih sudija', kako ste i istakli. Veting je svakako već odradila naša susjedna država Albanija i na taj način očistila 'trule daske'' u svom pravosuđu, a što će nadamo se u najskorijem roku uraditi i Crna Gora sa postepenim vetingom, a u čemu će naša partija dati veliki doprinos", kazali su poslanici Demokrata.

Oni ukazuju i da je Venecijanska komisija dala svoje mišljenje i o nacrtima ustavnih amandmana i Zakona o provjeri, zaključujući da je "provjeravanje sudija i tužilaca opravdano i neophodno da bi se Albanija zaštitila od pošasti korupcije koja bi, ako se ne riješi, mogla potpuno da uništi pravosudni sistem".

"Reformu pravosudnog sistema finansirali su zapadni partneri Albanije, a nadgledala je zajednička misija, čiji su članovi bili sudije i tužioci iz država članica EU i SAD. Ako je kao što vidimo mogla Albanija, budite sigurni moći će i Crna Gora u kojoj je pravda i pravičnost uvijek bila temeljna vrijednost oko koje se naše društvo kroz vjekove okupljalo", piše u saopštenju poslanika Demokrata.

Oni su naveli da Pešića još jednom pozivaju da umjesto odgovora Demokratama, skupi hrabrosti i oštro reaguje "na jučerašnju izjavu Vesne Medenice koja je glavni uzrok za svaku posljedicu i za sve ono loše što se danas dešava u sudstvu Crne Gore i zbog koje upravo ispaštaju sve one časne sudije nad kojima stoji njena sjenka i naravno da odreagujete na saopštenje vaše partijske koleginice koja je napala sudove zbog određivanja pritovora Zoranu Lazoviću".