"Obezbijediti podršku 27 poslanika, pokrenuti interpelaciju o radu Vlade u vinogradarstvu"

"Učesnici su saglasni da se u privrednim društvima sa strateškim značajem u kojima država ima većinsko vlasništvo angažuje profesionalni, a ne partijski menadžment"

3560 pregleda2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Saglasni smo da se u Skupštini Crne Gore obezbijedi podrška 27 poslanika da se pokrene inicijativa da se, saglasno članu 108 Ustava Crne Gore, pokrene interpelacija o radu Vlade u vinogradarstvu, poručili su učesnici stručnog skupa "Budućnost crnogorskog vinogradarstva sa posebnim osvrtom na Plantaže, kao nosioca razvoja" koji je organizovala Strategije za evropsku i građansku Crnu Goru - (STEGA).

Taj naučni skup održan je 17. oktobra u Podgorici.

"Polazeći do činjenice da od strane Vlade nijesu prihvaćene sugestije i predlozi naučne, stručne i zajednice vinograda, vezane za akciznu politiku i politiku razvoja vinogradarstva u Crnoj Gori, saglasno navedenom učesnici stručnog skupa saglasni su da se u Skupštini Crne Gore obezbjedi podrška 27 poslanika da se pokrene inicijativa da se, saglasno članu 108 Ustava Crne Gore, pokrene interpelacija o radu Vlade u predmetnj oblasti", ističe se u saopštenju STEGA-e.

U saopštenju se dodaje da se zahtjeva od Vlade Crne Gore da podnese predlog izmjene Zakona o akcizama u cilju ukidanja uvedenih akcize na mirna vina, najkasnije do 30. novembra kako bi se isti usvojio u Skupštini Crne Gore prije 31. decembra tekuće godine, tj. prije stupanja na snagu sada važećeg zakonskog rješenja.

Učesnici su saglasni i da se Vlada Crne Gore svojim dokumentama i radnjama obaveže da neće ulaziti u postupak rasprodaje svojih akcija i akcija PIO-a i bivšeg IRF-a u kompaniji "Plantaže" i da time onemogući da, potencijalno novi vlasnici, izvrše prenamjenu zemljišta u gradsko građevinsko zemljište u cilju dalje prodaje ili izgradnje stambenih kopleksa i drugih građevina;

"Učesnici su saglasni da se u privrednim društvima sa strateškim značajem u kojima država ima većinsko vlasništvo angažuje profesionalni, a ne partijski menadžment, u cilju očuvanja i unapređenja rada ovih privrednih subjekata i da se propiše obaveznost sticanja licence za članove upravnih i nadzornih odbora, koju bi izdavala Privredna komora Crne Gore", zaključuje se u saopštenjU STEGA-a.