Premijer Katara: Izraelske optužbe Al Džazire ne mogu se uzeti zdravo za gotovo

Al Tani je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom rekao u Dohi da je Katar ponosan na svoju novinsku mrežu Al Džazira i rekao da ona radi po "najvišim međunarodnim standardima"

3244 pregleda0 komentar(a)
Šeik Muhamed bin Abdulrahman al Tani, Foto: Printscreen/Youtube

Premijer Katara šeik Muhamed bin Abdulrahman al Tani je danas izjavio ne mogu uzeti zdravo za gotovo optužbe Izraela da je šest novinara Al Džazire povezano sa terorističkim organizacijama u Pojasu Gaze.

Al Tani je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom rekao u Dohi da je Katar ponosan na svoju novinsku mrežu Al Džazira i rekao da ona radi po "najvišim međunarodnim standardima".

"Nikada nismo videli da se novinari tretiraju na način kako se tretiraju u Gazi. Od početka rata smo shvatili da ne možemo optužbe Izraela uzeti zdravo za gotovo", rekao je premijer, prenose agencije.

Izraelska vojska je u srijedu objavila imena šest novinara koje optužuje da su članovi palestinskog Hamasa i Islamskog džihada.

Al Džazira kojoj je izraelska vlada zabranila da radi u Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali, odbacila je te optužbe kao "očigledan pokušaj da se ućutka nekoliko preostalih novinara koji dokumentuju izraelske zločine u Gazi".

Al Džazira je navela da jedan od optuženih novinara izvještava sa opkoljenog sjevera Gaze gdje je u nedelju poginulo njegovh deset rođaka.

Izraelski vojnici su od oktobra prošle godine, kad je počeo rat u Gazi, ubili tri novinara Al Džazire, a dva su u kritičnom stanju i Izrael ne dozvoljava da se evakuišu.

Blinken je rekao da SAD podržavaju rad novinara u Gazi i svuda u svijetu, uključujući područja sukoba, ali nije pomenuo posebno novinare Al Džazire.

Izraelska vojska je danas na Telegramu objavila nove optužbe protiv Al Džazire: da je došla do dokumenata koji pokazuju da je Hamas nastojao da utiče na uređivanje i uspostavljanje kanala za komunikacije.