Od najava da će prečistiti birački spisak prošlo pet izbornih procesa: Kako napreduje rad na novim zakonima?

Ovaj zakon trebalo bi da donese zabranu partijskog zapošljavanja u doba kampanje i stavljanje tačke na takozvanu funkcionersku kampanju

4525 pregleda0 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Od gromoglasnih najava da će pod hitno prečistiti birački spisak prošlo je pet izbornih procesa, a do kraja godine čekaju nas još dva.

Od prečišćenog biračkog spiska ni traga, ni glasa, ali biće vrlo brzo - obećava kopredsjedavajući Odborom za sveobuhvatnu izbornu reformu.

"Od januara Odbor nastavlja svoj rad i fokus će biti Zakon o izboru odbornika i poslanika i Zakon o registrima, o biračkom spisku. Sve relevantne podatke koji u zakonom dozvoljeni Odbor će tražiti od nadležnih institucija da bi nam pomoglo u tom procesu sređivanja biračkog spiska", kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević.

A među njima su i podaci sa nedavnog popisa stanovništva, koji su još jednom ukazali na više nelogičnosti.

"Imamo 7,5 posto građana Crne Gore koji žive ovdje, koji su vezali svoj život duži niz godina i nemaju državljanstvo, a nemaju biračko pravo, a sa druge strane, imamo 90 hiljada birača više nego građana i to je jedna slika, kada stavite ovako na tas, koja mora da se promijeni", rekao je poslanik Demokrata Nikola Rovčanin.

A zbog čega se sređivanju biračkog spiska nije pristupilo još ranije?

"Brisel nam je tražio da se skoncentrišemo na Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Uspjeli smo da, zajedno sa ODIHR-om, EIFOS-om i nevladinim organizacijama, dođemo do svih sugestija koje u petak šaljemo međunarodnim ekspertima za izradu tog zakonskog rješenja. Očekujemo da ćemo sredinom decembra imati Nacrt zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja", ističe Rakočević.

"Ja očekujem da radimo zakon po zakon i vrlo je teško očekivati da se, poslije ovoliko pauze, može sve u paketu završiti do kraja godine, ali sam siguran da do kraja godine možemo ove ključne zakone dovesti u parlamentarnu proceduru", navodi Rovčanin.

Ovaj zakon trebalo bi da donese zabranu partijskog zapošljavanja u doba kampanje i stavljanje tačke na takozvanu funkcionersku kampanju. Iako je preporuka ODIHR-a bila da se razmotri mogućnost da se dozvole određene strane donacije partijama, o tome će crnogorski parlamentarci naknadno odlučiti.