ASK najavljuje upravni postupak protiv Kovačevića i Nenezića: Drakić ih poziva da podnesu ostavke na jednu od funkcija

"Jasno je da od 2012. godine do danas, odnosno ovih slučajeva mi nemamo situaciju da poslanik obavlja ove funkcije. Tumačanje agencije koje je stavljeno van snage jeste jedna logična, normalna stvar koja uvodi, da kažemo, red u tumačenju zakona u praksi", istakao je čelnik ASK-a Dušan Drakić

5570 pregleda1 komentar(a)
Kovačević i Nenezić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) najavljuje pokretanje upravnog postupka protiv Marka Kovačevića i Branislava Nenezića, jer su istovremeno poslanici i predsjednici opštine, odnosno lokalnog parlamenta. Sa druge strane, oni navode da se novi zakon o sprečavanju korupcije ne može primjenjivati retroaktivno, zbog čega neće podnositi ostavke.

Da je Zakon određene situacije loše predvidio mišljenja je i čelnik ASK-a Dušan Drakić, ali dodaje da u ovom slučaju moraju postupiti po njemu.

Nedavno je ASK poništio sve ranije odluke, kojima je tumačeno da su funkcije čelnika opštine ili lokalnog parlamenta spojive sa funkcijom poslanika, a koje su donešene za vrijeme Drakićeve prethodnice, Jelene Perović.

"Jasno je da od 2012. godine do danas, odnosno ovih slučajeva mi nemamo situaciju da poslanik obavlja ove funkcije. Tumačanje agencije koje je stavljeno van snage jeste jedna logična, normalna stvar koja uvodi, da kažemo, red u tumačenju zakona u praksi", istakao je Drakić.

Na mjesto poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) ostavku je nedavno podnio predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević.

To ipak neće učiniti čelnik Opštine Nikšić i poslanik Nove srpske demokratije (NSD), Marko Kovačević jer kako tvrdi zakon se ne može primjenjivati retroaktivno.

Ostavku za sada ne planira ni predsjednik Skupštine opštine Bar i poslanik Socijaldemokrata (SD), Branislav Nenezić.

"Što se tiče novih rješenja ili bilo kakvih odluka, nijesu mi dostavljane. Ove tri odluke koje je ASK stavio van snage bile su vezane za tri predsjednika opštine, a ustavom negdje je definisano i članu 147 da donešeni zakon nema povratno dejstvo", rekao je Nenezić.

U junu ove godine, u sklopu tzv. IBAR zakona, usvojen je Zakon o sprečavanju korupcije, prema kom funkcioner koji obavlja poslove u državnoj upravi i organima lokalne uprave i lokalne samouprave ne može obavljati funkciju poslanika.

Svjestan je i Drakić manjakavosti zakona na koje upozoravaju Kovačević i Nenezić.

"Dolazimo do zakona koji je usvojen 12. juna, koji je loše neke stvari predvidio ili namjerno neke stvari previdio i on se ne primjenjuje retroaktivno, a mi moramo u ovim slučajima postupati samo po njemu", rekao je Drakić.

Drakić ipak poziva funkcionere da postupe profesionalno i da podnesu ostavku na neku od funkcija.