Tužilački savjet: Omogućeno pokretanje postupka za izbor novih članova Komisije za etički kodeks

Komisija prati primjenu Etičkog kodeksa državnih tužilaca i daje mišljenje da li je određeno ponašanje rukovodilaca, odnosno državnih tužilaca u skladu sa kodeksom

2901 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na sjednici Tužilačkog savjeta data je saglasnost na Poslovnik o radu Komisije za etički kodeks, čime je omogućeno pokretanje postupka za izbor novih članova ove Komisije, saopšteno je iz te institucije.

Kako se navodi u saopštenju, komisija prati primjenu Etičkog kodeksa državnih tužilaca i daje mišljenje da li je određeno ponašanje rukovodilaca, odnosno državnih tužilaca u skladu sa kodeksom.

"Na sjednici je data saglasnost na podzakonske akte kojima se uređuju unutrašnje poslovanje Državnog tužilaštva i okvirna mjerila za određivanje potrebnog broja državnih tužilaca i državnih službenika i namještenika u državnom tužilaštvu. Ćlanovi Tužilačkog savjeta, takođe su, usvojili Pravilnik o varijabilnom dijelu zarade za zaposlene u Državnom tužilaštvu i dali saglasnost za uspostavljanje 'case management' sistema u Državnom tužilaštvu", piše u saopštenju.

"Na dnevnom redu bilo je i razmatranje pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u pogledu zakonitosti rada, ocijenjeno je da su dvije pritužbe osnovane, dok ih je šest neosnovano, a jedna djelimično osnovana", zaključuje se.