Kadić: Odluka Ustavnog suda da odbije našu žalbu donesena politički

Odluka je donijeta jednoglasno, uz saglasno izdvojeno mišljenje predsjednice Ustavnog suda Snežane Armenko

4964 pregleda4 komentar(a)
Kadić, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Nosilac liste Pokreta Naprijed na izborima u Podgorici Vuk Kadić rekao je da je odluka Ustavnog suda da odbije žalbu za ponavljanje izbora u mjestu Doljani donesena politički, a ima i dilemu.

“Da li je više poražavajće to što je Ustavni sud presudio suprotno svojim ranijim odlukama u Javljanima, konkretno, odluci iz 21. godine kada je zbog istog istog slučaja ponovio izbore u Javljanima, ili je poražavajuće to što su svi znali kakva će biti odluka Ustavnog suda ali su čekali smo dvije nedjelje da oni tu odluku donesu", rekao je Kadić za TV Vijesti.

Ustavni sud Crne Gore je na današnjoj sjednici odbio žalbu Pokreta Naprijed da glasanje u Doljanima bude ponovljeno.

Odluka je donijeta jednoglasno, uz saglasno izdvojeno mišljenje predsjednice Ustavnog suda Snežane Armenko.

Pokret Naprijed, koji je na izborima u Podgorici predvodio Vuk Kadić, predao je Ustavnom sudu žalbe na rješenja Državne izborne komisije kojima je odbijeno 14 prigovora koji se odnose na, kako tvrde, nepravilnosti na izborima u Podgorici.

Iz Ustavnog suda su Vijestima rekli da će se o 13 žalbi izjasniti naknadno i da će uskoro tražiti od DIK-a izjašnjenje.

Dok se Ustavni sud ne izjasni o podnijetim žalbama, ne mogu biti proglašeni rezultati izbora u Podgorici koji su održani 29. septembra.

Lista Pokreta Naprijed sa 2,75 odsto podrške birača je ostala ispod cenzusa na lokalnim izborima u Podgorici 29. septembra, a za ulazak u gradski parlament falilo im je oko 200 glasova. Prema preliminarnim rezultatima, DPS je osvojio 19 mandata u gradskom parlamentu, koalicija Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata 14, savez "Za budućnost Podgorice" 13, lista "Za bolju Podgoricu" šest, Evropski savez tri, a Preokret i Stranka evropskog progresa (SEP) po dva.