Indeks Svjetskog projekta pravde: Crna Gora bolja u vladavini prava

Napredak u borbi protiv korupcije, najgora ocjena za sprovođenje propisa

5541 pregleda0 komentar(a)
Indeks koji mjeri osnovna prava pao u 81% zemalja (ilustracija), Foto: Shutterstock

Crna Gora je poboljšala rezultat u vladavini prava i zauzela 56. mjesto od 142 zemlje u Indeksu Svjetskog projekta pravde (World Justice Project (WJP)).

U odnosu na indeks za 2023, Crna Gora je napredovala za jednu poziciju.

Indeks za 2024. godinu pokazuje da je vladavina prava globalno pala sedmu godinu uzastopno, a Crna Gora je među manjim brojem država koje su zabilježile poboljšanje.

’’Crna Gora je poboljšala svoj rezultat i zauzela 2. mjesto od 15 zemalja u regionu istočne Evrope i centralne Azije’’, navodi se u izvještaju ove međunarodne organizacije koja, kako piše na njenom sajtu, radi na stvaranju znanja, podizanju svijesti i stimulisanju akcije za unapređenje vladavine prava širom svijeta.

Nacionalni ekspert za izradu Indeksa je predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović.

WJP indeks objavljuje se od 2008. godine. Svako izdanje indeksa vladavine prava oslanja se na ispitivanjima 214.000 domaćinstava i stručnjaka kako bi se mjerilo kako šira javnost širom svijeta doživljava i percipira vladavinu prava u praktičnim, svakodnevnim situacijama. Performanse se ocjenjuju koristeći 44 pokazatelja u okviru osam kategorija - Ograničenja vladinih ovlašćenja, Odsustvo korupcije, Otvorena vlada, Osnovna prava, Red i bezbjednost, Sprovođenje regulativa, Građanska pravda i Krivična pravda.

’’U protekloj godini, vladavina prava je pala u 57 odsto ispitanih zemalja. Međutim, Crna Gora je među manjim brojem zemalja koje su ove godine zabilježile poboljšanje u WJP indeksu. Ukupni rezultat Crne Gore u vladavini prava povećan je manje od jedan odsto u ovogodišnjem Indeksu’’, navodi se u izvještaju.

Ukupan indeks za Crnu Goru za ovu godinu je 0,57. Indeks za 2023. bio je 0,56.

U kategorijama, Crna Gora je najgore rangirana u Sprovođenju regulativa, gdje zauzima 83. mjesto u svijetu, sa indeksom 0,47.

U kategoriji Ograničenja vladinih ovlašćenja Crna Gora je na 63. mjestu sa indeksom 0,55, a u kategoriji Odsustvo korupcije na 62. mjestu sa indeksom 0,49

“Tokom prethodnih sedam godina, rezultati indeksa za ograničenja vladinih ovlašćenja pali su u 77% zemalja. Indeks pokazuje da su širom svijeta zakonodavna tijela, pravosuđe i civilno društvo, uključujući medije, izgubili sposobnost da obuzdaju izvršnu vlast. Crna Gora nije među 59% zemalja u kojima su ograničenja vladinih ovlašćenja pala”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se i da je ove godine 59% zemalja zabilježilo poboljšanje u indeksu za odsustvo korupcije, uključujući Crnu Goru.

U kategoriji Otvorena vlada Crna Gora je na 58. mjestu (indeks 0,55), a osnovnim pravima na 40. poziciji (indeks 0,67).

U izvještaju je konstatovano da je između 2016. i 2024. godine, indeks koji mjeri osnovna prava pao u 81% zemalja.

“Iako su se ovi i drugi autoritarni trendovi prošle godine malo usporili, u 2024. su se proširili. Crna Gora nije među 63% zemalja u kojima su osnovna prava pala u protekloj godini”, zaključeno je.

U kategoriji Red i bezbjednost Crna Gora je na 37. mjestu (indeks 0,82), Građanska pravda na 66 (0,53), a Krivična pravda na 60 poziciji (indeks 0,48).

Od bivših jugoslovenskih republika, kada je ukupni indeks u pitanju, najbolje je rangirana Slovenija koja zauzima 27. mjesto, zatim Hrvatska na 45.

Od Crne Gore slabiji indeks ima Kosovo (58. mjesto), Sjeverna Makedonija (67), Bosna i Hercegovina (71) i Srbija (94).

Globalno, najbolje rangirana zemlja u WJP indeksu za 2024. godinu je Danska, a slijede Norveška, Finska, Švedska i Njemačka. Zemlja sa najgorim rezultatom je Venecuela, a iza nje su Kambodža, Avganistan, Haiti i Mjanmar.