Ivanišvili prijeti da će zabraniti opoziciju

Uoči sjutrašnjih izbora u Gruziji, najmoćniji čovjek u zemlji pojačao antizapadnu retoriku i optužio političke protivnike za ratne zločine

10640 pregleda5 komentar(a)
Ivanišvili se pristalicama u Tbilisiju obratio iza neprobojnog stakla, Foto: Rojters

Osnivač vladajuće stranke Gruzijski san, Bidzina Ivanišvili, u srijedu je ponovio obećanje da će zabraniti opozicione stranke ukoliko njegova stranka pobijedi na ključnim parlamentarnim izborima ovog vikenda.

Ako osvoji većinu u parlamentu, Gruzijski san će natjerati opozicione stranke da “pred silom zakona odgovaraju za ratne zločine počinjene protiv stanovništva Gruzije”, rekao je Ivanišvili na velikom provladinom skupu na centralnom trgu u Tbilisiju. On, kako je prenijela agencija Rojters, nije precizirao koje zločine su počinili.

Mada se rijetko pojavljuje u javnosti, milijarder i nekadašnji premijer se uveliko smatra glavni moćnikom u ovoj zemlji na Južnom Kavkazu sa oko 3,7 miliona stanovnika.

Sa skupa vladajuće gruzijske partije u Tbilisiju u srijedu foto: REUTERS

Na hiljade ljudi je u srijedu preplavilo glavnu aveniju Tbilisija i centralni Trg slobode, mada se masa primjetno smanjila dok je Ivanišvili govorio. Obratio se svojim pristalicama iza neprobojnog stakla, ističe britanska agencija. Uoči skupa u srijedu, visoki poslanik Gruzijskog sna rekao je da će stranka organizovati prevoz za “značajan” broj učesnika, objavila je novinska agencija Interpres.

“Podržavam Gruzijski san od dana kada je osnovan”, rekao je Ramaz Giorgadze, koji je kazao da je došao iz grada Tkibuli, oko 240 kilometara zapadno od prijestonice.

“Hvala Bogu što nam je poslao takvog čoveka kao što je Bidzina Ivanišvili”, rekao je, hvaleći bivšeg premijera zbog njegovih investicija u nekoliko gradova na zapadu Gruzije.

Nakon Ivanišvilijevog govora, njegov najstariji sin, Bera, reper, izveo je svoju pesmu “Gruzijski san” iz 2011. godine, po kojoj je stranka prvobitno i dobila ime.

Ivanišvili je uputio poziv na okupljanje uoči sjutrašnjih parlamentarnih izbora, koji se smatraju testom da li će se zemlja vratiti u orbitu Rusije ili će zadržati svoju prozapadnu orijentaciju.

U prošlu nedjelju, predsjednica Salome Zurabišvili, oštra kritičarka partije Gruzijski san, poručila je Gruzijcima da se “ne plaše” i uputila snažnu proevropsku poruku hiljadama opozicionih pristalica koji su na istom trgu isticali gruzijske i zastave EU.

Gruziji je prošle godine dodijeljen status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali su odnosi naglo pogoršani otkako je vlada u maju usvojila zakon o “stranim agentima”, za koji kritičari tvrde da je znak da se zemlja okreće Moskvi.

Glavni zapadni saveznici Tbilisija su reagovali uvođenjem sankcija visokim gruzijskim zvaničnicima, povlačenjem desetina miliona dolara pomoći i zamrzavanjem dugogodišnjih bezbjednosnih i odbrambenih dijaloga sa Tbilisijem.

Ivanišvili je sjutrašnje izbore predstavio kao egzistencijalnu borbu za sprečavanje “Globalne ratne stranke” na Zapadu da gurne Tbilisi u direktan sukob sa Moskvom.

Gradonačelnik Tbilisija i generalni sekretar Gruzijskog sna, Kakha Kaladze, ponovio je u srijedu Ivanišvilijevu poruku, optužujući “takozvane prijatelje Gruzije” za direktno miješanje u predstojeće subotnje izbore: “Odbijamo da budemo vazali bilo koga, prateći želje drugih.”

Takva retorika možda neće osvojiti birače u Tbilisiju ili drugim većim gradovima Gruzije, ali situacija je drugačija u regionima i ruralnim oblastima.

“Ne volim Gruzijski san, ali mrzim (bivšu vladajuću stranku) Nacionalni pokret, i barem ćemo biti u miru”, rekla je za BBC 68-godišnja Lali koja živi sjeverno od Tbilisija.

Gruzijci se i dalje živo sjećaju petodnevnog rata sa Rusijom 2008. godine, kada je Nacionalni pokret bio na vlasti, a 20 odsto zemlje je i dalje okupirano.

Nacionalni pokret je najveća od četiri opozicione grupe i Ivanišvili je pozvao da bude zabranjena, zajedno sa svima u opoziciji koji su smatrani “naprijeteljima naroda i neprijateljima države”.

U dugom, 80-minutnom intervjuu emitovanom u ponedjeljak, Ivanišvili je optužio nekoliko opozicionih kandidata za podsticanje revolucije i haosa u Gruziji pred izbore.

Takođe je napao ono što je nazvao “LGBT propagandom”, tvrdeći da na Zapadu roditelji prisiljavaju svoju djecu da prolaze kroz operacije promjene pola i da se “muško mlijeko” smatra “istim kao i žensko”. Ranije ovog mjeseca, u Gruziji je potpisan zakon koji značajno ograničava prava LGBT osoba.

Nakon 12 godina na vlasti partija “Gruzijski san” suočava se sa tijesnom trkom protiv četiri opozicione grupe. Mada se ankete u Gruziji ne smatraju pouzdanim, posljednje istraživanje ukazuje da će Gruzijski san pojedinačno osvojiti najviše glasova, ali da bi četiri opozicione stranke zajedno mogle da ih nadmaše.

Međutim, postoje bojazni u vezi sa uslovima u kojima se održavaju izbori. U pojedinim izvještajima navodi se da su javni službenici, učitelji i vatrogasci zastrašivani da glasaju za vladu.

“Prijete im da bi mogli izgubiti posao... govoreći da će se znati ko je za koga glasao”, rekao je za BBC Vano Čikvadze, menadžer Programa za integraciju u EU pri Fondaciji za civilno društvo. “Ovo posebno važi za ruralne regione - to su male zajednice i svi poznaju svakoga”.