Grbović: Napadi na medicinske radnike da se inkriminišu i uvrste u krivično zakonodavstvo

Direktor Opšte bolnice u Pljevljima osudio je napad na neuropsihijatra Ilhana Tursumovića

4337 pregleda0 komentar(a)
Grbović, Foto: Privatna arhiva

Direktor Opšte bolnice u Pljevljima Saša Grbović osudio je današnji napad nožem na neuropsihijatra Ilhana Tursumovića dok je obavljao svoje radne zadatke u Domu zdravlja Pljevlja.

Zbog napada na Tursumovića policija je uhapsila šezdesetpetogogodišnjeg sugrađanina D.V.

“Povodom današnjeg incidenta koji se dogodio u prostorijama Doma zdravlja Pljevlja, kada je napadnut i više puta ranjen dr Ilhan Tursumović, u ime kolektiva Opšte bolnice Pljevlja i u svoje lično ime, najoštrije osuđujem ovaj nasilnički čin i našem kolegi dr Tursumoviću upućujem iskrenu podršku i želju za brzim ozdravljenjem i oporavkom. Ovaj nasilni događaj uznemirio je sve zdravstvene radnike kao i cjelokupnu pljevaljsku javnost, upozoravajući nas na krajnje nepovoljan i nezaštićen položaj svih zaposlenih u zdravstvu. Navedeni slučaj nije izolovan, već hroničan društveni problem pri kome se medicinsko osoblje susreće sa različitim oblicima nasilja, od verbalnog - uvreda i prijetnji, do fizičkog - koje je u današnjem slučaju rezultiralo i nanošenjem teških tjelesnih povreda kolegi Tursumoviću”, naveo je Grbović u saopštenju.

Direktor pljevaljske bolnice apelovao je na nadležne, prvenstveno policiju, tužilaštvo i pravosudni sistem, ali i na cjelokupno društvo da preduzmu neophodne mjere kako bi zdravstveni radnici dobili adekvatnu zaštitu i kako bi nesmetano mogli obavljati svoju profesiju.

“Zdravstvena djelatnost je po svojoj prirodi veoma osjetljiva i zahtjevna, stoga u cilju obezbjeđivanja adekvatnih uslova pružanja i ostvarivanja iste, neophodna je snažna društvena potpora, kako institucionalna tako i normativna. Ovo je još jedan od alarma da se napadi na medicinske radnike inkriminišu i uvrste u krivično zakonodavstvo, kako bi se konačno stalo u kraj nasilju prema zaposlenim u jednoj od najvažnijih grana društvene djelatnosti - zdravstvenom sistemu. Nadam se da će naši apeli, izazvani zaista nezavidnim položajem naše struke, uroditi plodom i da će se u najskorijem periodu krenuti sa rješavanjem ovog gorućeg problema. Još jednom najoštrije osuđujem ovaj čin nasilja i kolegi Tursumoviću želim brz oporavak”, naveo je Grbović u saopštenju.