"Šavnik" i na primorju?

Troje sudija smatralo je da izborni spor treba ispitati u suštini, a troje da treba da ispitaju samo procesne nepravilnosti u radu OIK-a. DPS izaziva haos, sa njima neće 20 odbornika, kazao je Vladimir Jokić

29598 pregleda12 komentar(a)
Žalbe se odnosile na izborna dešavanja na biračkim mjestima Mirac i Prčanj: sa birališta u Kotoru, Foto: Media biro

Od 33 odbornika u Kotoru, najmanje 20 neće praviti koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), zbog čega ta stranka i izaziva ovakav haos, poručio je juče aktuelni predsjednik kotorske Opštine Vladimir Jokić nakon što Ustavni sud nije donio odluku u vezi sa njegovim žalbama na izborni proces.

“Odluka Ustavnog suda predstavlja još jedan dokaz da su promjene u sudstvu neophodne i da su djelovi sudstva i dalje pod čeličnom pesnicom DPS-a’’, rekao je Jokić ‘’Vijestima’’.

Ustavni sud nije donio odluku, jer je rezultat glasanja bio neriješen, odnosno 3:3.

Iz Ustavnog suda su u saopštenju pojasnili da je troje sudija zauzelo stav da ta institucija ima ovlašćenja da izborni spor ispita u suštini, dok ih je troje smatralo da je izborni postupak strogo formalni i da treba da ispitaju samo procesne nepravilnosti u radu nadležne izborne komisije.

Prema informacijama ‘’Vijesti’’ sutkinje Momirka Tešić i Snežana Armenko, koja je i predsjednica Ustavnog suda, kao i sudija Faruk Resulbegović bili su za to da se izborni spor ispita u suštini. Sutkinje Desanka Lopičić i Dragana Đuranović, kao i sudija Budimir Šćepanović bili su protiv, odnosno glasali su kako se ranije, za vrijeme DPS-a, Ustavni sud odnosio prema istim pitanjima.

Ustavni sud trenutno ima šest sudija, od zakonom propisanih sedam, jer je sudija Milorad Gogić krajem maja stekao uslov za penziju, a Skupština još nije izabrala njegovog zamjenika.

Jokić je 11. oktobra podnio Ustavnom sudu dvije žalbe, jedna se odnosila na izborna dešavanja na biračkom mjestu Mirac, a druga je u vezi sa jednim biralištem u Prčanju, gdje Demokratska partija socijalista (DPS) traži ponavljanje izbora. Državna izborna komisija (DIK) naložila je Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) Kotor da objavi odluku o novom glasanju na ta dva mjesta. OIK nije donio odluku o ponavljanju izbora, jer je osam njenih članova podržalo poništavanje glasanja, dok je osam bilo protiv. Za donošenje odluke, potrebno je najmanje devet glasova.

U Zakonu o izboru odbornika i poslanika (član 109) piše da se prigovor smatra usvojenim ako lokalna komisija ne postupi po njemu u roku od 24 časa od prijema. Međutim, da bi izbori bili ponovljeni kotorska komisija treba da osim poništavanja glasanja, donese i odluku o ponavljanju izbora, što nije učinila.

Jokić je pred Ustavnim sudom želio da preispita “pat poziciju” u lokalnoj komisiji, odnosno, kako je “Vijestima” ranije rekao, želi da dokaže da odnos osam prema osam nije dovoljan za donošenje bilo kakve odluke.

DPS je tražio da se ponovo glasa u Domu kulture u Prčanju zato što su u glasačkoj kutiji bila dva listića više (271 ukupno) od broja kontrolnih kupona (269). S druge strane, koalicija Demokrate-PES zahtijevala je da se glasanje u mjestu Mirac poništi jer se pečat na listićima nalazio na pogrešnom mjestu.

Jokić je juče kazao da je troje sudija Ustavnog suda glasalo da se izbori ponove zbog nedostatka dva kupona, ‘’a za par dana će istih troje sudija glasati da se ne ponove izbori na 13 mjesta u Podgorici iz istog razloga’’.

’’U ovom slučaju su se pozvali na formalizam, a iste te sudije 2018. godine su donijele odluku da se ne može gledati u formalizam kada je trebalo proglasiti rezultate izbora u korist Mila Đukanovića. Svojim jučerašnjim glasanjem su srušili svoj integritet kao sudija i kao pravnika’’, ocijenio je Jokić.

Državna izborna komisija, a potom i Ustavni sud, odbili su 2018. godine žalbe predsjedničkog kandidata Mladena Bojanića na neregularnost predsjedničkih izbora, na kojima je za predsjednika izabran Milo Đukanović (DPS).

Ako bi se izbori u Prčanju ponovili, DPS bi mogao koaliciji Demokrate-PES da “preotme” jedan mandat.

Prema preliminarnim rezultatima izbora održanim 29. septembra, DPS i koalicija PES-Demokrate osvojili su po deset mandata, savez “Za budućnost Kotora”, Grbljanska lista i Demokratska alternativa po tri, Evropski savez dva, a Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Kotorski pokret po mandat.

Izvor ‘’Vijesti’’ kazao je da to što Ustavni sud nije donio odluku o žalbama Jokića, znači da se izbori nijesu završili, tj. da se ne mogu niti ponoviti, niti proglasiti konačni rezultati, sve do odluke Ustavnog suda, a on nije odlučio.

’’Niko ne zna kako izaći iz ovoga’’, rekao je.

To bi moglo značiti da se u Kotoru dešava ‘’šavnički scenario”, gdje se izbori ne zavšavaju dvije godine zbog pat pozicije u OIK-u. Drugi izvor navodi da Jokić neće pristati da se takvo nešto desi, pa makar i na njegovu štetu.

Jokić je ‘’Vijestima’’ početkom oktobra rekao da neće dozvoliti ‘’šavnički scenario’’ u Kotoru.

Jokić je juče rekao da će odluke, koje će u narednom periodu donijeti politička grupacija koju predstavlja, ali i on kao podnosilac žalbe i sadašnji predsjednik Opštine, biti vođene isključivo interesima grada.

’’Nećemo zasigurno dozvoliti DPS-u ni blokadu grada niti izazivanje haosa’’, poručio je.

Ustavni sud nije se juče prvi put bavio “pat pozicijom” u izbornim komisijama. Ta institucija je 2014. godine ocijenila da se u slučaju takve situacije prigovor smatra usvojenim.

Ustavni sud je 2014. usvojio žalbu grupe birača “Šule i Mikan s građanim za Kolašin” i ukinuo rješenje DIK-a kojim je bilo predviđeno da se izbori na biračkom mjestu Đuđevina, kod Kolašina, ne organizuju treći put.

U jučerašnjem saopštenju Ustavni sud je naveo da je troje sudija izrazilo stav da Ustavni sud ima ovlašćenje da izborni spor u Kotoru ispita u suštini, kako bi se omogućilo utvrđivanje konačnih rezultata izbora, i da se nepravilnosti koje su utvrđene, a koje su bile procesnog karaktera i nijesu bitno uticale na izborni rezultat, ne koriste kao pretjerano formalistički razlozi kako bi se izbjeglo ispitivanje izborne žalbe u suštini, a izborni proces ne ostvari svoj demokratski kapacitet.

Svoj pravni stav temeljeli su, kako se dodaje, i na tome da obrazloženja pobijanih odluka nadležnih izbornih komisija ne sadrže ocjenu svih navoda istaknutih u prigovorima, te da strogo formalistički pristup obesmišljava funkciju Ustavnog suda da štiti ustavnost i zakonitost u izbornom postupku, ali i samu suštinu izbornog postupka.

’’Sa druge strane, troje sudija je smatralo da je izborni postupak strogo formalni postupak koji podliježe strogo formalnim pravilima i da je Ustavni sud isključivo vezan sadržinom rješenja nadležne izborne komisije i ispitivanjem procesnih nepravilnosti u njenom radu, te da takav pristup ne predstavlja pretjerani formalizam već poštovanje zakona, nadležnosti izbornih organa i pravila izbornog procesa’’, navedeno je u saopštenju.

Odbijena jedna žalba Pokreta Naprijed, ostalo još 13

Ustavni sud je na jučerašnjoj sjednici odbio žalbu Pokreta Naprijed da glasanje u Doljanima bude ponovljeno. Odluka je donijeta jednoglasno, uz saglasno izdvojeno mišljenje predsjednice Ustavnog suda Snežane Armenko.

Pokret Naprijed, koji je na izborima u Podgorici predvodio Vuk Kadić, predao je Ustavnom sudu žalbe na rješenja Državne izborne komisije kojima je odbijeno 14 prigovora koji se odnose na, kako tvrde, nepravilnosti na izborima u Podgorici.

Iz Ustavnog suda su "Vijestima" rekli da će se o 13 žalbi izjasniti naknadno i da će uskoro tražiti od DIK-a izjašnjenje.

Lista Pokreta Naprijed sa 2,75 odsto podrške birača je ostala ispod cenzusa na lokalnim izborima u Podgorici 29. septembra, a za ulazak u gradski parlament falilo im je oko 200 glasova. Prema preliminarnim rezultatima, DPS je osvojio 19 mandata u gradskom parlamentu, koalicija Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata 14, savez "Za budućnost Podgorice" 13, lista "Za bolju Podgoricu" šest, Evropski savez tri, a Preokret i Stranka evropskog progresa (SEP) po dva.

DPS: Ostaje na snazi odluka DIK-a

Opštinski odbor DPS-a Kotor pozvao je juče Opštinsku izbornu komisiju da u što kraćem roku donese odluku o ponavljanju izbora na Prčanju i Mircu.

“Nakon zasjedanja Ustavnog suda na kome nije donesena odluka o prihvatanju žalbi Demokrata, jedina relavantna odluka je upravo odluka DIK-a koja ostaje na snazi, a kojom se nalaže ponavljanje izbora na Prčanju i Mircu. Ispoštovali smo sve zakonske procedure, sačekali smo i da naši oponenti iskoriste svaki pravni mehanizam koji im stoji na raspolaganju, ali, zbog grada, zbog Kotoranki i Kotorana, više ne smijemo dopustiti dalje kočenje izbornog procesa, kojim se produžava opšta blokada”, navodi se u saopštenju.