Ubijen policajac u BiH, drugi ranjen, uhapšen maloljetnik: Napad okarakterisan kao terorizam

Osumnjičeni za napad nije odranije poznat policiji, provjeravaju i da li iza njega stoje ekstremne grupe

48289 pregleda24 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
25.10.2024. 12:17h

U Bosanskoj Krupi, na zapadu Bosne i Hercegovine, ubijen je policajac, a drugi je ranjen u napadu na policijsku stanicu u četvrtak kasno uveče, 24. oktobra, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), navodeći da im je to potvrđeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK).

Uhapšen je maloljetnik (2009) koji se sumnjiči za napad, prenose mediji u BiH.

"Radi se o krivičnom djelu terorizam", potvrdio je Adnan Beganović, portparol MUP-a u petak ujutro, 25. oktobra, nakon što je, kako je rekao, završen uviđaj kojeg je radilo Kantonalno tužilaštvo.

Prema njegovim riječima, stanje drugog policajca koji je operisan u bolnici u Bihaću je stabilno.

Prema informacijama iz Sindikata policije Unsko-sanskog kantona, ubijeni policajac je Ozren Maran, a ranjen je Avdo Hasanović.

Portal Kliks je prenio da je napadač ušao u policijsku stanicu i hladnim oružjem prvo napao policajca koji je podlegao povredama na licu mjesta, a potom i ranio drugog.

Nije odranije poznat policiji

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona organizovalo je konferenciju za medije na kojoj su govorili o napadu, a direktor Uprave policije Amel Kozlica je iznio detalje slučaja.

"Izražavam žaljenje zbog ovog djela i u ime policije izražavam saučešće porodici preminulog policajca. Nažalost, upoznati ste da se u toku dana, tačnije u 20:40 sati dogodio napad na policijsku stanicu. Tom prilikom, maloljetno lice je uz upotrebu noža nanijelo povrede dvojici službenika. Od zadobijenih povreda, nažalost, policajac je podlegao, dok je kolega drugi prebačen u Kantonalnu bolnicu te je njegove stanje stabilno nakon operacije", rekao je Kozlica, kako prenosi Kliks.

Ukazao je i da maloljetnik koji se sumnjiči za napad nije odranije poznat policiji.

"Nakon što sam dobio informaciju kao direktor uprave policije, upućena je jedinica za specijalističku podršku, obaviješteno je tužilaštvo i formirana je uviđajna ekipa. O svemu su blagovremeno upoznati ministar unutrašnjih poslova i premijer USK. Policijski službenici uprave policije nisu imali nikakva saznanja niti smo imali prijetnje prema policiji. Ovo maloljetno lice odranije nama nije bilo poznato", naveo je.

Govoreći o eventualnim motivima za napad je naglasio kako se ne mogu iznositi spekulacije.

"Stanje bezbjednosti je pod kontrolom. Kao što sam naveo, odmah smo naredili dodatne mjere sigurnosti. Vidite povećano prisustvo policije na terenu. Mislim da će se građani svakako osjećati sigurnije. Nije utvrđeno da li je uzvikivao određene povike ili riječi. Nakon provedenog istraživanja i saslušavanja svjedoka, mi ćemo izaći u javnost. Zbog stanja sigurnosti i daljeg sprečavanja uznemiravanja građana u kantonu i gradu, nećemo izlaziti u javnost sa spekulacijama", poručio je.

Medijima se obratila i glavna tužiteljka Merima Mešanović.

"Tačno je da je Tužilaštvo USK sinoć obaviješteno o ovom nemilom događaju. Postupajući tužilac je zajedno sa pripadnicima sektora krim policije izašao na mjesto zločina te su izvršene uviđajne radnje. Moram reći da je maloljetno lice, počinilac krivičnog djela, zatečen na mjestu zločina te je uhapšen. Dežurna tužiteljka je, uz saglasnost, djelo okarakterisala kao djelo terorizma, jer se radi o terorističkom činu. Nezvanično motiv je napad na instituciju, tj. policijsku stanicu kao organ s ciljem zastrašivanja stanovništva", rekla je ona, kako prenosi Kliks.

U istragu je uključeno više agencija.

"Počinilac je maloljetnik. Nakon hapšenja, izvršen je pretres kuće. Oduzeti su predmeti koji su važni i potrebni za dalji krivični postupak. Ono što želim još da kažem je da je u ovaj događaj uključeno više agencija te da će se istraga sprovoditi prioritetno. Ne možemo govoriti o radnjama koje ćemo dodatno preduzimati, u cilju zaštite istrage. Ovaj će se događaj pretresti u skladu s nadležnostima. Provjeriće se, pored motiva, da li je podstrekivan na ovo i da li stoje neke ekstremne grupe iza njega", rekla je tužiteljka.

Na kraju, govorila je i o potencijalnim kaznama za maloljetnika.

"Radi se o maloljetnom licu koje ima nepunih 15 godina i prema Krivičnom zakonu se smatra maloljetnikom. Propisana je kazna najmanje 10 godina ili doživotna kazna. Ipak, prema zakonu, njemu se ne može izreći takva kazna niti kazna zatvora jer je mlađi od 16 godina. Ne radi se o starijem maloljetniku već o mlađem te se mogu izreći zavodske mjere, odnosno upućivanje u odgojno-popravni dom, najduže pet godina", zaključila je.

Podignut nivo bezbjednosti

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak kazao je kasno sinoć da je podignut nivo bezbjednosti u Federaciji BiH.

"Maloljetna osoba ušla je u stanicu, zadala povrede nožem. Jedan ubijen, drugi je u stabilnom stanju. Premijer FBiH informisan, radi se sve što je potrebno, maloljetna osoba je u pitanju, pa ne možemo davati više informacija", rekao je Isak, kako prenosi Indeks.

Dodao je da vlada FBiH telefonski komunicira i radi sve što je potrebno.

"Nadležne institucije rade svoj posao u skladu sa zakonom. Žalosno je ovo što se dogodilo i moramo naći način kako da preventivno djelujemo. Nivo bezbjednosti je dignut na viši nivo u FBiH, a prema mojim informacijama, i u RS-u", rekao je Isak.

Krivični zakoni Bosne i Hercegovine, kao i entiteta Federacija BiH, podrazumijevaju da je teroristički čin radnja koja može ozbiljno oštetiti državu. Takve radnje uključuju i napad na život službene osobe, odnosno "napad na fizički integritet lica".

"Sindikat policije Unsko-sanskog kantona izražava najiskrenije osjećaje saučešća porodici ubijenog policijskog službenika, a teško ranjenom kolegi želimo brz oporavak", poručili su iz Sindikata.

Sindikat policije najoštrije osuđuje ovaj čin i svaki vid napada na policijske službenike, naveli su u saopštenju. Od odgovornih traže podizanje nivoa bezbjednosti policijskih službenika, te pozivaju i zahtijevaju od nadležnih organa da u skladu s odredbama Zakona u najkraćem mogućem roku procesuiraju izvršioce.

"Ističemo da je napada na policijske službenike ujedno i napad na državu", navedeno je u saopštenju Sindikata policije USK.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH za RSE je rekao da je povećan stepen sigurnosti na teritoriji cijele FBiH i da su uključene sve policijske snage.

"Ja ne bih iznosio više informacija da ne bih ugrozio istragu, ne smijem davati više informacija, dok se istraga ne završi. Pretresaju se određene lokacije, radi se na terenu, ne smijemo iznositi šta će se dalje raditi", rekao je Ramo Isak.