Izbori u COK-u: Napeto iza zatvorenih vrata

Dušan Simonović odlučio da zatvori vrata za predstavnike medija na Izbornoj skupštini na kojoj će prvi put poslije 16 godina imati protivkandidatkinju: Katarinu Bulatović, sportsku direktoricu Crnogorskog olimpijskog komiteta

10619 pregleda20 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Crnogorski olimpijski komitet dobiće danas predsjednika - ili predsjednicu?

Katarina Bulatović, proslavljena rukometašica, u posljednje dvije godine sportska direktorka COK-a, izaći će "na crtu" Dušanu Simonoviću, koji već 21 godinu obavlja funkciju predsjednika krovne sportske asocijacije u Crnoj Goru.

Simonović će prvi put od 2008. godine - a prvi put uopšte na samoj Izbornoj skupštini, imati protivkandidata.

Prije 16 godina kandidaturu je istakao proslavljeni crnogorski džudista Dragomir Bečanović, ali je odlučio da je povuče neposredno pred početak Izborne skupštine.

Da se očekuje napeta "borba", a koliko je zapravo bilo napeto i šta se sve radilo u "predizbornoj kampanji", govori i nepopularna odluka COK-a na čelu sa Simonovićem da se Izborna skupština održi iza zatvorenih vrata - bez prisustva medija, koji će saopštenje i izjave pobjednika dobiti tek kada se sve završi.

Skupštine su obično otvorene za medije - što je valjda i njihova suština, ali u crnogorskom sportu, posebno kada se "lome koplja", čelnici asocijacija često odlučuju da se sve održi bez medijskih svjedoka.

Ponešto, dakle, "ne treba" da izađe u javnost.

Tako je, na primjer, bilo 24. novembra prošle godine, kada se birao novi predsjednik - odnosno predsjednica Košarkaškog saveza Crne Gore, a Jelena Dubljević je dobila više glasova od Nikole Pekovića.

Simonović i Bulatovićeva su do juče bili saradnici - predsjednik i sportska direktorica. Sada su na suprotstavljenim stranama.

Dugogodišnjeg prvog čovjeka krovne institucije CG sporta je kandidovalo osam nacionalnih saveza, a iza legendarne rukometašice su stala tri - Košarkaški, Rukometni i Stonoteniski savez.

Skupština Olimpijskog komiteta broji 52 delegata. Od njih 36 ima pravo glasa u izboru za predsjednika ili u ovom slučaju predsjednicu - po dva iz saveza iz olimpijskih sportova, te iz Kluba crnogorskih olimpijaca i sportista koje među sobom izaberu članovi Sportske komisije.

Glasanje je, takođe, tajno - po principu "zatvorenih koverti", što izborima daje i dodatnu dozu dramatičnosti.

Upućeni kažu da je Simonović, koji već 21 godinu predesjedava COK-om, blagi favorit, ali da ni Kaća Bulatović nije bez šansi - da nije tako, vjerovatno ne bi ni ulazila u trku.

Ko je bolje lobirao?

Nekadašnji vršičac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović poručio je juče da su izbori - nelegitimni i da će, ko god pobijedi, biti nastavljena praksa "klijentelizma i nepotizma".

"Nadam se da će savezi, posebno oni poput košarkaškog, odbojkaškog, rukometnog, vaterpolo i plivačkog, fudbalskog, ali i drugi odbiti da učestvuju u legitimisanju nastavka klijentelizma i nepotizma u Crnogorskom olimpijskom komitetu. Zašto Vlada Crne Gore uporno ćuti, možda odgovor valja potražiti u povezanim kompanijama ili partijama sadašnje vlasti sa Crnogorskim olimpijskim komitetom", kazao je Begović, između ostalog.

Skupština će se održati u podne u Sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore.