Edvin Bektešević novi predsjednik SO Gusinje

Odbornici danas nisu birali predsjednika Opštine

8303 pregleda1 komentar(a)
Bektešević, Foto: Privatna arhiva
25.10.2024. 19:16h

Funkcioner Socijaldemokrata (SD) Edvin Bektešević izabran je za novog predsjednika Skupštine opštine (SO) Gusinje, potvrđeno je "Vijestima" iz opštinskog odbora te partije.

Za njega je glasalo 23 odbornika, a sedam je bilo uzdržano.

Ruku za njegov izbor podigli su lokalni parlamentarci koalicije "Srcem za Gusinje" koju čine Bošnjačka stranka, SD i Socijaldemokratska partija, grupe građana "Pokret za Gusinje", Demokratske partije socijalista i Demokrata.

Uzdržani su bili odbornici Albanskog foruma i Demokratske unije Albanaca (DUA).

Bektešević se, u izjavi za "Vijesti", zahvalio na podršci koju je dobio za imenovanje na funkciju.

"Želim da na startu poručim da ću svoj posao raditi časno, odgovorno i pošteno, u skladu sa zakonima i propisima. Isto tako očekujem u narednom četvorogodišnjem periodu od svih političkih aktera makisamalan doprinos u nastojanju da Gusinje učinimo boljim mjestom za život. Želim da poručim i onim političkim akterima koji će biti u opoziciji, da daju svoj doprinos te svojim konstruktivnim i demokratskim djelovanjem doprinesu što boljem funkcionisanju lokalne samouprave, a u meni će uvijek imati partnera u cilju realizacije svih dobrih predloga i ideja", kazao je novoizabrani šef lokalnog parlamenta.

Iako su "Vijesti" ranije najavile da će se danas glasati i za predsjednika Opštine, to danas ipak nije urađeno.

Listu je potvrđeno da će i prvi čovjek Gusinja biti biran uskoro u lokalnom parlamentu.

Koalicija "Srcem za Gusinje" je na izborima održanim 15. septembra osvojila 43,39 odsto glasova, odnosno 14 mandata.

Sedam mandata pripalo je BS-u, šest SD-u, a jedan SDP-u.

Lista "Zajedno za Gusinje" Albanskog foruma i Demokratske unije Albanaca Salih Đonbalaj osvojila je 23,40 odsto glasova, odnosno sedam mandata, lista Demokratske partije socijalista "Gusinje može bolje - Demir Bajrović" 20,61 odsto i šest mandata, lista "Pokret za Gusinje" 7,44 odsto ili dva mandata, a Demokrate 5,16 odsto ili jedan mandat.

Nakon izbora 2020. godine vlast u Gusinju napravili su DPS, koalicija albanskih partija i BS. Međutim, prije godinu je došlo do krize vlasti jer je tadašnja predsjednica opštine iz DPS-a Anela Čekić smijenila dva sekretara iz BS-a.

Uslijedila je prekompozicija vlasti nakon koje je DPS otišao u opoziciju, a BS i albanske partije s odbornicima SD-a, SDP-a i Socijalističke narodne partije (SNP) napravili novu većinu.