Obratili se predsjednici EK: Pomozite da Crna Gora na primjeru RTCG-a pokaže spremnost da poštuje zakone i presude

Doskorašnji kandidati za generalnog direktora RTCG-a pitali da li je "pojedinac važniji od sistema" i da li je "važnija medijska podobnost od zakona"

6536 pregleda4 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Sabrija Vulić, Srđan Čović, Andrijana Kadija, Snežana Burzan, Vladimir Maraš, Žarko Božović i Slaven Knezović, koji su bili kandidati za generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG), pozvali su predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da pomogne da Crna Gora, na primjetu tog javnog servisa, "pokaže spremnost da poštuje sebe, sopstvene zakone i sudske presude kao i evropske standarde i principe".

Predsjednica Evropske komisije boraviće u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori u subotu, 26. oktobra, u okviru regionalne posjete Zapadnom Balkanu.

"Sa velikim zadovoljstvom pozdravljamo Vaš dolazak u Crnu Goru, zemlju u kojoj se svi zaklinju na ljubav, multietničnost, multikulturalnost i prije svega vladavinu prava. Dobro došli u zemlju u kojoj većinom ne važe zakoni i sudske odluke i to ih krše oni što su se deklarativno, i donedavno novcem EU fondova, navodno, borili za vladavinu prava. Dobro došli u zemlju u kojoj je na osnovu sudskih odluka, generalni direktor najvažnije medijske kuće u zemlji, Javnog servisa 'Radio i Televizija Crne Gore', tri puta izabran neregularno i o čemu su donesene pravosnažne sudske presude koje trenutno nemaju pravno dejstvo, jer se nije postupalo po njima. Ali, on i dalje stoji na čelu Javnog servisa RTCG, jer, zanimljivo, to ne smeta bilo kome i zato se pitamo je li pojedinac važniji od sistema, je li važnija medijska podobnost od zakona", piše u saopštenju.

Kažu da žele istinsku vladavinu prava i meritokratiju povezane sa evropskom reformom.

"Ali sa ovakvim čovjekom, Savjetom RTCG, i menadžmentom, na čelu Javnog servisa, mi smo daleko od tih reformi, jer živimo u sistemu u kome pojedine političke partije prekrajaju i 'poštuju' zakone kako to njima odgovara, a na štetu evropskih i NATO integracija. Zato Vas pozivamo da nam pomognete da država, za početak, na primjeru RTCG pokaže spremnost da poštuje sebe, sopstvene zakone i sudske presude kao i evropske standarde i principe. Želimo Vam lijep boravak u Crnoj Gori", saopštili su, kako navode, "kandidati za generalnog direktora RTCG, kojima nijesu dozvoljeni ravnopravni uslovi za kandidaturu".