Nastavljeno suđenje Slavku Stojanoviću: "Osjećao sam ljudsku potrebu da pomognem"

Okrivljeni Slavko Stojanović je pred sudom u odbrani kazao da je u tom periodu bio pod profesionalnim i moralnim pritiskom jer je bezbjednosna situacija, kako je naveo, bila složena

15151 pregleda19 komentar(a)
Stojanović nakon suđenja, Foto: Luka Zeković

Saslušanjem svjedoka danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje bivšem direktoru Uprave policije Slavku Stojanoviću, optužen za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, odnosno u vezi šverca cigareta koje su pronađene u kamionu.

Službenik policije Dalibor Živković kazao je da su 31. marta 2018. godine, dobili anonimnu dojavu o sumnjivom istovaru jednog kamiona u Zeti.

“To je bilo 31. marta 2018., bio sam dežurni starješina na nivou Podgorice. Dobili smo anonimnu prijavu da se iza kafane 'Crnogorac' nalazi neki kamion, gdje se vrši neki pretovar. Po dolasku, zatičemo kamion 'Man' i Igora Baćovića koji je vozio kamion”, kazao je svjedok Živković.

Dodao je da je zatim jednog kolegu iz Interventne policije zadužio da sjedi pored vozača kamiona, dok je jedna patrola išla ispred tokom vožnje do Zetatransa, gdje je nadležnom kolegi predat kamion i vozač. Naveo je da je kamion slikao svojim telefonom, samoninicijativno. Dodao je da nije znao koja je marka cigareta u pitanju i da uniformisana policija nije bila zadužena da vrši pretres kamiona, već drugi sektor.

Od nekog od kolega, kako je naveo, čuo da se u utovarnom djelu kamiona nalaze gajbe piva i cigarete.

Danas je svjedočio Miroslav Jaramaz, službenik policije.

“U tom periodu sam rukovodio odsjekom za suzbijanje privrednog kriminaliteta. Konkretno za ovaj događaj, bio je vikend. Oko 10 časova ujutru pozvao me službenik Goran Mitrović i rekao mi da je dobio poziv iz CB Podgorica i da mu je rečeno da je saobraćajna policija ka aerodromu, u Zeti, zaustavila kamion sa cigaretama”, kazao je Jaramaz.

Dodao je da je nakon toga imao poziv od Enisa Bakovića, koji mu je bio nadređen i da ga je pitao da li je informisan da je zaustavljen kamion sa cigaretama.

“Nakon toga me Baković opet pozvao nakon 10 minuta i rekao da je on dobio više detalja, da je u pitanju organizovana kriminalna grupa i da će slučaj preuzeti Odsjek za suzbijanje organizovanog kriminala. Tu se postupanje mog odsjeka završava”, istakao je svjedok.

Naveo je da niko od kolega nije mu saopštio količinu cigareta.

“Kolegu Gorana Mitrovića sam posalo da utvrdi činjenično stanje. Međutim, zbog okolnosti koje sam naveo, nije to učinio jer se naše postupanje završilo kada je Odsjek za borbu protiv kriminala preuzeo slučaj”, naveo je svjedok.

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović na prošlom glavnom pretresu polovinom septembra, priznao je krivicu.

Okrivljeni Slavko Stojanović je pred sudom u odbrani kazao da je u tom periodu bio pod profesionalnim i moralnim pritiskom jer je bezbjednosna situacija, kako je naveo, bila složena.

Osvrćući se na optužbe za šverc kamiona sa cigaretama, izjavio je:

"Kritičnog dana, 31.3.2018. godine, pozvan sam od strane prijatelja koji mi je, koliko se sjećam, rekao da je zaustavljen kamion sa cigaretama i zamolio me da mu pomognem jer je u pitanju čast njegove porodice. Shvatio sam da se radi o nedozvoljenom prevozu. Ja sam osjetio ljudsku potrebu da pomognem, ne sagledavajući posljedice", kazao je Stojanović.

Stojanović je optužen za krivična djela zloupotreba službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružje i eksplozivnih materija.

On je, kako se sumnja, zloupotrebom službenog položaja oštetio državnu kasu za 112.504 eura.

“Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni, 31. marta 2018. godine, u Podgorici, kao službeno lice i javni funkcioner, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, pribavio drugom imovinsku korist i drugom nanio štetu, a vrijednost pribavljene imovinske koristi prelazi iznos od trideset hiljada eura, jer je, u svojstvu direktora Uprave policije Crne Gore, koji rukovodi njenim radom, a nakon što je saznao da je u Podgorici zaustavljen kamion njegovog prijatelja sa cigaretama bez potrebne dokumentacije i u namjeri da spriječi da policija, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku i Pravilnikom o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja u obavljanju tih poslova, prikuplja obavještenja od vozača kamiona, privremeno od njega oduzme kamion i cigarete, kako bi se obezbijedili predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz i podnese krivičnu prijavu državnom tužiocu, izdao naređenje da policija vozača pusti da kamionom sa cigaretama nastavi kretanje”, naveo je ranije u saopštenju državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.