Podgorica: Mještani Donjih Kokota podnijeće krivične prijave kako bi se utvrdilo ko odlaže biljni i životinjski otpad

Mještani tvrde da deponija ugrožava njihove živote, jer svi u Donjim Kokotima imaju svoje bunare

7884 pregleda4 komentar(a)
Foto: Jovana Božović

Zbog divlje deponije u podgoričkim Donjim Kokotima građani će danas podnijeti krivične prijave kako bi se utvrdilo ko odlaže biljni i životinjski otpad u tom naselju.

Više mještana bunilo se prethodnih dana zbog toga što se na obali rijeke Morače svakodnevno istovara gomila otpada.

"Imamo divlju deponiju u kojoj se već par godina odlaže otpad biljnog i životinjskog porijekla. Mi smo pokušali razgovorom sa ljudima koji odlažu otpad na ovoj lokaciji da riješimo problem, ali to očigledno nije urodilo plodom. Obraćali smo se inspekcijama, ali su oni prebacali odgovornost jedni na druge i niko nije htio da izađe na teren", kazao je jedan od mještana.

FOTO: Jovana Božović
FOTO: Jovana Božović
FOTO: Jovana Božović

Oni tvrde da ta deponija ugrožava živote mještana, jer svi u Donjim Kokotima imaju svoje bunare.

"Voda više nije za piće. Mi smo je nosili na ispitivanje i ona je laboratorijski neispravna, puna je bakterija", rekao je jedan mještanin.

Ekološki aktivista Aleksandar Dragićević "Vijestima" je rekao da su posjetili lokaciju na poziv mještana.

"Upozorili su nas da se već nedeljama otpad životinskog porijekla odlaže na jednoj od već postojećih divljih deponija, a tik uz rijeku Moraču nedaleko od mosta Luča. Primijetili smo mrtve kokoške i puno džakova kokošije hrane. Ovakav način odlaganja otpada je protivzakonit i danas ćemo podnijeti prijavu Veterinarskoj inspekciji kako bi izašla na teren i utvrdila ko odlaže otpad i da bi ih kaznila", kazao je Dragićević.

Video: Aleksandar Dragićević

Kazao je da se deponija nalazi na mjestu koje je bitna migratorna tačka za ptice.

On je naglasio da se pored životinjskog otpada, na istoj lokaciji odlažu ogromne količine građevinskog otpada – cement, metal, striopol, izolacija.

"... I na stotine guma u okolini koje su nepropisno odlagane i na jednu rupa koja je dubine od oko 20 metara. Kako mještani kažu, uveče se taj životinjski otpad pali i onda se nasipa", rekao je Dragićević, dodajući da se deponija nalazi "na svega 20 metara od Morače".