Mještani Mušovića Rijeke traže obustavu svih radova na Ljevaji do sprovođenja njihovih zahtjeva

"Dovoljno nas je u ovom naumu da nas neće spriječiti ni kazne ni medijska zastrašivanja, koje sprovode pojedini privatni mediji, a čijim je vlasnicima u interesu da se ulože na desetine miliona eura svih građana kako bi se ovaj, za naš kraj štetan, projekat sproveo do kraja", poručuju

2369 pregleda2 komentar(a)
Detalj sa prošlonedjeljnog protesta, Foto: Jelena Jovanović

Iz NVO Sačuvajmo ljepote Bjelasice kazali su da su mještani i prijatelji Mušovića Rijeke i Kolašina na adrese predsjednika države i Vlade, nekoliko resora, Agencije za zaštitu životne sredine, Uprave za kapitalne projekte, predsjednika Opštine i lokalnih sekreterijata poslali niz predloga kojim bi se riješio problem nastao oko zahvatanja vode rijeke Ljevaje i ispumpavanja na 600 metara nadmorske visine do planinskih centara na Bjelasici.

Oni su podsjetili da su sa protesta prošlog vikenda poslali jasne poruke zajedništva i da su odlučni u namjeri da se štetni projekat odvođenja potoka ne sprovede.

"Mi nijesmo neprijatelji razvoja i ne želimo da spriječavamo razvoj, ali ponavljamo da u ovoj fazi nećemo dozvoliti da se ovaj projekat nastavi", poručili su iz ove nevladine organizacije i predstavili svoje zahtjeve.

Kako proces javne rasprave o Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu, po ocjeni NVO Sačuvajmo ljepote Bjelasice, nije sproveden na zakonit i transparentan način, kako su ga sprovodile nestručne osobe i kako nije odgovoreno niti na jedan naš prigovor, predoložili su da se ovaj proces ponovi.

Kako je rijeka javno dobro svih građana Crne Gore, a ne samo građana Kolašina, iz te NVO zahtijevaju da se cijeli proces javne rasprave i procjene uticaja na životnu sredinu na postupanje da Agenciji za zaštitu životne sredine, kao jedinoj inistituciji u Crnoj Gori u kojoj, po njima, ima dovoljno stručnjaka iz različitih oblasti i koji imaju kapaciteta da cijene uticaj kako na prirodu tako i na građane koji žive na ovom područuju i bave se privrednom i poljoprivrednom djelatnošću.

"Zahtjevamo reviziju projekta od strane vještaka ekonomske i hidrološke struke, kako bi se utvrdilo da li je ovaj projekat opravdan, kako iz ekonomskih tako i hidroloških razloga.

Zahtjevamo da se istovremeno sprovede postupak traženja alternativa na području Bjelasice. Postoje mnogo dostupnije rijeke, potoci i izvori, koje su mnogo bliže skijalištu i projekat na tim vodama zahtjevao bi mnogo manja ulaganja i mogao bi se mnogo brže završiti", navodi se u saopštenju NVO Sačuvamo ljepote Bjelasice.

Dodaju da zahtjevaju hitnu izradu hidrološke studije za područje Bjelasice i Kolašina, kako bi tačno se tačno znalo sa čim se raspolaže, a ne kao što je sada slučaj, tvrde u toj NVO, da lokalna samouprava u procesu javne rasprave ne zna da odgovori na osnovna pitanja kao što je protok Ljevaje.

Njihov posljednjih zahtjev je i obustava svih radova do sprovođenja navedenih zahtjeva. Iz NVO Sačuvajmo ljepote Bjelasice su istakli da su spremni i da plate kazne, i da ih uhapse, ali da njihova rijeka neće biti oteta.

"Dovoljno nas je u ovom naumu da nas neće spriječiti ni kazne ni medijska zastrašivanja, koje sprovode pojedini privatni mediji, a čijim je vlasnicima u interesu da se ulože na desetine miliona eura svih građana kako bi se ovaj, za naš kraj štetan, projekat sproveo do kraja", poručuju.

Kazali su da ukoliko bi formirana komisija Agencije za zaštitu životne sredine uz stručnu i transparentnu raspravu utvrdila da neće biti značajnih posljedica na životnu sredinu i na razvoj našeg sela, ukoliko hidrolozi uspjeli da dokažu da postoji dovoljno vode i da neće uticati na presušivanje izvora i ukoliko bi ekonomisti utvrili da je ovaj projekat isplativ i da neće biti kamen oko vrata Kolašinu i budućnosti, oni će sa tim odlukama biti saglasni.

"Mi smo odlučili da u Kolašin uložimo, da ovdje ostanemo i u našem najboljem interesu kao i u interesu građana Kolašina i Crne Gore je da se pronađe rješenje za vodosnabdijevanje grada i vještačko osnježavanje ski staza. Neki od nas uložili su sve u Mušovića rijeku i žive od poljoprivrede i ruralnog turizma, za nas je ovo pitanje opstanka.

I mi, kao i Vi, jako dobro znamo da je ovo ekonomski neisplativ projekat, koji će imati nesagledive posljedice kako na životnu sredinu, tako i na održivi razvoj ovog kraja, tako da Vas molimo da se oduprete pritiscima i nađete održivo i isplativo rješenje kako bi svi građani imali benefit a ne nekolicina povlašćenih pojedinaca i sa njima povezana lica", zaključuje se u saopštenju.