Vlada formirala Koordinaciono tijelo za projekat Velje brdo

Ministar prostornog planiranja Slaven Radunović kazao da će do kraja godine biti završen planski dokument koji jem ključan za ovaj projekat nakon čega slijedi izrada projektnog zadatka i konkurs za izbor najboljeg idejnog rješenja što treba da se završi u narednoj godini Radunović kazao da će poslije izrade projektnog zadatka biti izdvojen prvi novac u iznsou od 60-70 miliona eura za infrastrukturu

24067 pregleda49 komentar(a)
Radunović, Foto: Luka Zeković
25.10.2024. 19:16h

Vlada Crne Gore formirala je danas Koordinaciono tijelo za projekat Velje brdo na čijem čelu je ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Slaven Radunović.

Radunović je na konferenciji za medije kazao da je cilj ovog tijela da što prije pokrene ovaj projekat te da je prvi korak usvajanje prostorno-urbanističkog plana za Podgoricu do kraja ove godine, nakon čega slijedi izrada projektnog zadatka za najbolje idejno rješenje.

Radunović je pojasnio da će tri mjeseca okvirno trebati za izradu projektnog zadatka, dok će konkurs za idejno rješenje trajati pola godine, tako da se očekuje da će u posljednjoj četvrtini naredne godine sve ovo biti završeno.

Ministar je pojasnio da ne treba štopovati vrijeme za ovaj projekat već da je potrebno da se on radi bez prestanka.

"Sami znate koliko je nezahvalno davati prognoze za ovakve projekte", kazao je Radunović.

On je pojasnio i da će nakon što bude izabran idejni projekat, u prvoj godini za realizaciju ovog projekta bili uloženo 60-70 miliona eura u infrastrukturu.

"Javio se veliki broj investitora iz Crne Gore koji su spremni da izmjeste poslovanje na Velje brdo, a da zaustave neke svoje projekte", kazao je Radunović.

On je dodao i da će prvorangirana ideja za idejni projekat biti novčano nagrađena.

"Pozivam građane da vjeruju u ovaj projekat koji treba da pokrene crnogorsku privredu", kazao je ministar osvrćući se na to što je bilo reakcioja javnosti da je nemoguće da se taj projekat realizuje i da će za to trebati puno novca.

Državna sekretarka u ministarstvu Marina Izgarević Pavićević pojasnila je da je 2018. donijeta odluka o izradi prostorno-urbanističkog plana za Podgoricu i da će ovaj dokument dati faznost realizacije projekta.

Ona je pojasnila da će ponovo biti rasprava o ovom prostoru gdje će svi moći da daju komentare kao i da će se voditi računa o zaštićenom području rijeke Zete.

Državna sekretarka je kazala i da je ovaj prostor pokriven lokalnom studijom za izradu solarne elektrane ali da se ona neće graditi.

Vladin program za rješavanje stambenih potreba građana pod povoljnim uslovima, pod nazivom Velje brdo predstavili su 29. septembra Radunović i predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.