Kurtagić Kalender: Nastavlja se praksa diskriminacije i isključivanja bošnjačkog naroda iz lokalnih institucija u Baru

"Institucije lokalne uprave, na svojim rukovodećim pozicijama, nemaju pripadnike bošnjačkog naroda. Međutim, nema ih ni po dubini, i nema ih, ili ima jako malo, među zaposlenima. Takođe, nema ni programa iz kulture, nema ni medijskih sadržaja", kazala je odbornica Bošnjačke stranke

2742 pregleda6 komentar(a)
Kurtagić Kalender, Foto: Bošnjačka stranka

Odbornica Bošnjačke stranke u Baru Sehera Kurtagić Kalender kazala je da njena partija neće podržati predloženo imenovanje novog direktora preduzeća Parking servis Bar, niti imenovanje potpredsjednika Skupštine opštine Bar, ocijenivši da se nastavlja praksa diskriminacije i isključivanja bošnjačkog naroda iz lokalnih institucija.

"Ne želim ovoga puta, mada bi se moglo i o tome nešto kazati, ulaziti u biografije predloženih kandidata. Nas oni pojedinačno ne zanimaju, jer ih vidimo kao dio vaše kadrovske kombinatorike i namirivanja pratijskih apetita, a ne kao odraz bilo čega drugog. Govoriću veoma principijelno sa stanovišta našeg političkog programa, a program naše stranke baziran je na predstavljanju i izlasku u susret potrebama bošnjačkog naroda u Baru. Sa te tačke gledišta ova imenovanja nisu ništa drugo nego nastavak diskriminacije bošnjačkog naroda i političke izolacije njegovih legitimnih predstavnika i, uopšte, pripadnika bošnjačkog naroda", istakla je Sehera Kurtagić Kalender.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, Kurtagić Kalender je naglasila da Bošnjaci, koji su po brojnosti treća nacionalna zajednica u Baru, nemaju predstavnika u lokalnom opštinskom rukovodstvu.

“Prema posljednjem popisu , u Baru živi gotovo 4 hiljade (tačnije 3901) pripadnika bošnjačkog naroda, ili preko 8,5 odsto stanovništva. Takođe, u Baru živi oko trećine stanovništva islamske vjere, preciznije 32%. Da ne govorimo o tome koliko još naših sunarodnika, pod raznim pritiscima, nije smjelo da se izjasni kao Bošnjaci, koliko ih je asimilovano itd. O tome ćemo nekom drugom prilikom i sa konkretnim podacima. Ono što je godinama ili decenijama unazad evidentno, Bošnjaci koji su po brojnosti, treća nacionalna zajednica u Baru, imaju 0 (nula) predstavnika u lokalnom opštinskom rukovodstvu. Nijedno mjesto u rukovodstvu, niti jedan sekretar, niti jedno imenovano lice nije bošnjačke nacionalnosti. Takođe, tražićemo i zvanične podatke, koliko je zaposlenih lica bošnjačke nacionalnosti?. Zar je moguće da nema kompetentnih kadrova?”, kazala je odbornica.

Kurtagić Kalender je dodala i da lokalna uprava gotovo da ne ispunjava obaveze iz Ustava kada su u pitanju manjinske nacionalne zajednice.

"Ustav , član 79, i cio niz članova o Zakona o ljudskim i mannjinskim pravima, jasno definiše šta su obaveze lokalne uprave u cilju povećanja zastupljenosti manjinskih nacionalnih zajednica. Ako ne znate, pročitajte! Ova lokalna uprava, gotovo nijednu obavezu, ne ispunjava. Ako, mislite da je dovoljno to što ste, na incijativu Bošnjačkog vijeća, a ne zato što je to vaša obaveza, istakli 11. maja bošnjačku zastavu, grdno se varate", poručila je.

Odbornica Bošnjačke stranke kazala je da su današnja predložena imenovanja samo nastavak prakse diskriminacije i isključivanja bošnjačkog naroda iz lokalnih institucija.

"Nekadašnja opštinska preduzeća, a sada DOO, zatim Javni servis Radio Bar, Kulturni centar, te institucije lokalne uprave, na svojim rukovodećim pozicijama, nemaju pripadnike bošnjačkog naroda. Međutim, nema ih ni po dubini, i nema ih, ili ima jako malo, među zaposlenima. Takođe, nema ni programa iz kulture, nema ni medijskih sadržaja na Radio Baru itd. Slična je situacija i kada su pitanju pripadnici albanskog naroda i nekih drugih manjina. Želim istaći i da kada je u pitanju stanovništo islamske vjere, da je tu sličan odnos i da je njihovo učešće u institucijama, gotovo zanemarljivo. Da ne govorimo o višedeceniijskom zahtjevu Islamske zajednice za lokaciju za izgradnju džamije u gradskom jezgru, koja se prešućuje i na koju nema odgovora. Da li je to slika multietničkog Bara, da li je to onaj Bar ravnopravan i jednak za sve građane ? Naravno da nije!", ocijenila je Kurtagić Kalender.

Ona je na kraju poručila da će nastaviti da demokratskim sredstvima, na državnim i međunarodnim adresama, obavještavaju o tome kakvo je stanje u Baru.

“Kako su marginalizovana naša nacionalna, kulturna i jezička prava! Stoga, nemojte zamjeriti, ali zamajavanja i prodavanja roga za svijeću neće više proći. Vaša današnja imenovanja pokazuju vaš odnos i vašu namjeru da nastavite sa decenijskim kontinuitetom diskriminacije bošnjačkog naroda u Baru. Bošnjačka stranka, kao jedini, i na izborima legitimisani predstavnik Bošnjaka, u Baru i Crnoj Gori, istrajaće na planu političkog predstavljanja i borbe za prava bošnjačkog naroda, a njemu pripada skoro svaki deseti Baranin. Isto tako, borićemo se i za prava svih drugih manjinskih zajednica, ali i svakog drugog građanina Bara, čija su prava uskraćena”, zaključila je Kurtagić Kalender.