HRA: Nedopustivo je bilo oklijevanje da se Lazović i Raičević hitno ispitaju i naloži neophodno vještačenje

"Iako je Jovanović još u prvoj izjavi pred tužilaštvom označio Petra Lazovića kao jednog od zlostavljača, Lazović je u svojstvu svjedoka saslušan tek sedam mjeseci nakon navodne torture, da bi u svojstvu osumnjičenog bio saslušan skoro tri godine kasnije, u novembru 2023. godine"

2510 pregleda0 komentar(a)
Foto: HRA

Nedopustivo je bilo oklijevanje da se prijavljeni policijski službenici Petar Lazović i Jugoslav Raičević hitno ispitaju i naloži neophodno vještačenje, saopšteno je danas iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Vijesti su danas objavile da će uhapšeni policajci Lazović i Raičević odgovarati zbog mučenja dvojice pripadnika zločinačkog škaljarskog klana Jovana Mrvaljevića i Mila Jovanovića, krajem 2020. godine.

"Danas je podignuta optužnica protiv policijskih službenika Petra Lazovića i Jugoslava Raičevića zbog mučenja Mila Jovanovića i Jovana Mrvaljevića u decembru 2020. godine. Optužnicu je podigla državna tužiteljka Biljana Pavličić iz ODT Podgorica. Jovanović i Mrvaljević su još u januaru 2021. godine, četiri dana nakon torture javno iznijeli navode o pretrpljenom psihičkom i fizičkom zlostavljanju u tekstu 'Optužili SBPOKK za torturu, iz policije tvrde da su planirali ubistvo?', portala Vijesti. Dva dana nakon toga ODT-u u Podgorici je podnijeta i krivična prijava", ističe se u saopštenju HRA.

Iz te nevladine organizacije (NVO) si dodali da ipak, istraga u ovom slučaju nije bila djelotvorna sve dok portal Libertas, u martu 2023. godine, nije objavio dokaze o torturi sa Skaj aplikacije, u vidu poruka koje su navodno razmjenjivali pripadnici Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije sa članovima organizovane kriminalne grupe, tzv. kavačkog klana.

"HRA je ranije upozoravala da je u ovom predmetu prekršen princip hitnosti, što je imalo ozbiljne posljedice. Nedopustivo je bilo oklijevanje da se prijavljeni policijski službenici hitno ispitaju i naloži neophodno vještačenje. Iako je Jovanović još u prvoj izjavi pred tužilaštvom označio Petra Lazovića kao jednog od zlostavljača, Lazović je u svojstvu svjedoka saslušan tek sedam mjeseci nakon navodne torture, da bi u svojstvu osumnjičenog bio saslušan skoro tri godine kasnije, u novembru 2023. godine. U tom smislu je i Ombudsman u svom mišljenju od 18. marta 2024. godine zaključio da istraga tužiteljke Pavličić u ovom predmetu nije sprovođena hitno i temeljno, niti je bilo obezbijeđeno adekvatno učešće žrtve u postupku. Tada je naloženo državnom tužilaštvu da preduzme mjere i radnje koje odgovaraju međunarodnom standardu djelotvorne istrage, uz obavezu izvještavanja o preduzetim radnjama", piše u saopštenju.

Iz HRA su naveli da su zadovoljni što je intenziviranje istrage nakon toga dovelo do konkretnih pomaka u vidu optuženja.

"Sada predstoji faza potvrđivanja optužnice. Optuženi Lazović i Raičević se nalaze u pritvoru u vezi optužnica za organizovani kriminal", zaključuje se u saopštenju HRA.