U ponedjeljak dodjela Zlatne lopte

Među favoritima se u medijima pominju Vinisijus Žunior (Real Madrid), Lamin Jamal (Barselona), Džud Belingem (Real Madrid) i Rodri (Mančester Siti)

3443 pregleda1 komentar(a)
Vinisijus, Foto: Reuters

U Parizu će u ponedjeljak uveče biti održana 68. ceremonija dodjele nagrade Zlatna lopta za najboljeg fudbalera i fudbalerku 2024. godine, javio je danas radio France Inter.

Trofej, koji su prošle godine osvojili Lionel Mesi i Aitana Bonmati, dodjeljuje se na osnovu tri kriterijuma - individualni nastup, kolektivni nastup i rekord igrača. Takođe se posmatra karakter igrača u odlučujućim trenucima utakmica, kao i njegov osjećaj za fer plej.

Ove godine je za Zlatnu loptu nominovano 30 igrača, a među favoritima se u medijima pominju Vinisijus Žunior (Real Madrid), Lamin Jamal (Barselona), Džud Belingem (Real Madrid) i Rodri (Mančester Siti).

Na spisku nominovanih su između ostalih i Hari Kejn, Toni Kros, Emiliano Rodriges, Kilijan Mbape, Dani Olmo, Antonio Rudiger, Vilijam Saliba i Federiko Valverde.

Ceremonija, na kojoj će jedan od domaćina biti Didije Drogba, počinje u 19.30 a biće održana u pozorištu Šatle u Parizu.

Pored Zlatne lopte biće dodijeljene i nagrade za najboljeg golmana, strijelca i najboljeg mladog fudbalera. Nagrade se dodjeljuju u muškoj i ženskoj kategoriji.

Zlatna lopta se dodjeljuje od 1956. godine. Mesi je osvojio nagradu osam puta, a Kristijano Ronaldo pet puta.