Sjeverna Koreja: Svako slanje vojnika u Rusiju bilo bi u skladu s međunarodnim pravom

Sjeverna Koreja je negirala ranije ove nedjelje da Rusiji šalje snage za njenu ofanzivu u Ukrajini. O tome je predstavnik Pjongjanga u UN rekao da se radi o "neosnovanim glasinama"

4652 pregleda7 komentar(a)
Kim Džong Un obilazi sjevernokorejske trupe, Foto: Reuters

Sjeverna Koreja dala je uvjeravanja danas da bi svako slanje njenih trupa u Rusiju bilo u skladu sa međunarodnim pravom, prenijela je zvanična novinska agencija KCNA, ni potvrđujući ni demantujući da su vojnici tamo već poslati.

"Ako to o čemu međunarodni mediji govore postoji, mislim da bi to bilo nešto urađeno u skladu sa pravilima međunarodnog prava", rekao je Kim Džong Gi, zamjenik ministra spoljnih poslova Sjeverne Koreje zadužen za ruska pitanja, prenijela je KCNA.

Južnokorejska obavještajna služba rekla je parlamentu da Sjeverna Koreja vjerovatno namjerava da pošalje 10.000 vojnika u Rusiju do kraja godine.

Vašington je ove nedjelje potvrdio informacije Južne Koreje da je 3.000 sjevernokorejskih vojnika raspoređeno na istoku Rusije "između početka i sredine oktobra". Takođe je rečeno da se ne zna da li će se ti vojnici boriti zajedno sa ruskom vojskom u Ukrajini, ali da to predstavlja "zabrinjavajuću mogućnost".

Sjeverna Koreja je, sa svoje strane, negirala ranije ove nedjelje da Rusiji šalje snage za njenu ofanzivu u Ukrajini. O tome je predstavnik Pjongjanga u UN rekao da se radi o "neosnovanim glasinama".