Fon der Lajen odbila da se sastane s Vučevićem jer se premijer Srbije sastao sa ruskim ministrom

U saopštenju Vlade Srbije sa sastanka Vučevića i ruskog ministra navodi se da je premijer govoreći o sankcijma Rusiji rekao da Srbija "uprkos velikim pritiscima" vodi slobodnu i nezavisnu politiku i da ima dobru saradnju kako sa Rusijom, tako i sa EU, Kinom i drugim zemljama

7806 pregleda9 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen odbila je danas da se sastane sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem koji se kratko prije najavljenog susreta s njom sastao sa ruskim ministrom za ekonomski razvoj, rekao je za Frans pres ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žofre.

"Otkazali smo sastanak sa (srpskim) premijerom poslije (njegovog) sastanka sa ministrom ekonomije Ruske Federacije, dodao je Žofre.

On je rekao i da je tu "bila naznačena namjera Srbije da ojača svoje ekonomske odnose u drugim oblastima sa Ruskom Federacijom".

To da je Ursula fon der Lajen otkazala susret s premijerom Vučevićem zbog njegovog susreta s ruskim ministrom potvrdio je za Radio Slobodna Evropa portparol Evropske komisije Erik Mamer.

Razlog otkazivanja susreta je, prema riječima portparola EK, današnji sastanak šefa srpske vlade sa ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim, prenosi RSE.

Prema jednom briselskom zvaničniku, saopštenje koje je izdato nakon ovog susreta u kojem se govori o daljem jačanju ekonomske i sveukupne saradnje sa Rusijom, bili su dovoljan razlog da predsjednica EK "odmah odluči" da otkaže susret sa premijerom Srbije.

Vučević je razgovarao s Rešetnjikovim o daljem jačanju ekonomske i sveukupne saradnje dvije zemlje, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Kako dodaje RSE, Srbija je podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali iako kandidat za članstvo u EU, odbija da se pridruži sankcijama Rusiji koje je EU uvela zbog invazije na Ukrajinu.

U saopštenju Vlade Srbije sa sastanka Vučevića i ruskog ministra navodi se da je premijer govoreći o sankcijma Rusiji rekao da Srbija "uprkos velikim pritiscima" vodi slobodnu i nezavisnu politiku i da ima dobru saradnju kako sa Rusijom, tako i sa EU, Kinom i drugim zemljama.

Ursula fon der Lajen je u Beogradu boravil u okviru četvorodnevne turneje na Zapadnom Balkanu, a ranije danas se sastala sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarala o evropskom putu Srbije.

Fon der Lajen i Vučićfoto: Reuters

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Fon der Lajen je izjavila da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja u procesu pristupanja EU i da je posvećena sprovođenju reformi, posebno u oblasti vladavine prava i demokratije.

Šefica EK je pohvalila reformsku agendu Srbije u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, rekavši da je "sjajna".

"Srbija je jedna od najnaprednijih zemalja u procesu pristupanja EU, pokazali ste da možete da ispunite neophodne kriterijume. Posvetili ste se sprovođenju reformi, posebno u oblasti vladavine prava i demokratije, pokazali ste da djela prate vaše reči", kazala je Fon der Lajen.

Dodala je da EU "u tom duhu" radi na otvaranju klastera tri u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Na pitanje kada očekuje ulazak Srbije u EU, Fon der Lajen je rekla da je "ljepota procesa pristupanja" u tome da se zasniva na zaslugama i dodala da je na zemlji kandidatu "da izabere brzinu i kvalitet puta" ka EU.