Hoće li poskupjeti struja: EPCG još analizira svoj dio cijene

Iz kompanije navode da su svi regionalni snabdjevači povećali cijene, ali da će ukoliko do toga dođe zaštititi socijalno ugrožene kategorije

16065 pregleda6 komentar(a)
EPCG može samostalno povećati svoj dio stavke, a druge odlučuje regulator, Foto: BORIS PEJOVIC

Elektroprivreda još ne zna da li će i kada iskoristiti mogućnost povećanja svoje stavke na računima za električnu energiju, to će zavisiti od poslovnih rezultata, stanja na berzama i projekcija za izazovnu 2025. godinu, saopšteno je “Vijestima” iz ove kompanije na pitanje da li planiraju da tokom ove ili naredne godine povećaju svoju stavku na računima za električnu energiju.

Elektroprivredi pripadaju dvije stavke sa računa aktivna energija više i niže tarife, koje čine oko 40 odsto ukupnog računa.

Regulatorna agencija za energetiku treba do kraja novembra da definiše troškove za druge dvije značajne energetske kompanije - za CEDIS i CGES. Za CEDIS se očekuje povećanje njihove stavke za 15 odsto, jer je tokom prethodne regulacije odbobreno povećanje iz dva djela po 15 odsto, što bi uticalo na rast ukupne cijene za oko pet odsto od Nove godine. Za CGES se očekuje smanjenje stavke jer su u prethodnom periodu imali veći prihod od odobrenog.

U Reformskoj agendi, gdje se navode sve mjere približavanja Crne Gore i za oblast energetike, navedeno je da se treba očekivati povećanje cijena struja za domaćinstva do 10 odsto u narednoj godini.

“Poskupljenje električne energije za domaćinstva formiraće se kroz tarifne modele u zavisnosti od količine potrošnje. Zbog nestabilnosti tržišta električne energije, teško je procijeniti poskupljenje u odnosu na tržišnu, pa predlažemo do 10% u odnosu na trenutnu cijenu za domaćinstva”, navedeno je u Reformskoj agendi.

EPCG od prije dvije godine ima pravo da bilo kada poveća svoj dio stavka u slučaju rasta cijena na berzi ili povećanja njenih troškova u proizvodnji, ali kažu i da će u konačnoj odluci voditi računa i o kupcima.

“EPCG odluku o cijenama aktivne energije može da donese u bilo kom trenutku u toku godine, jer odluka nije vezana za ni jedan konkretan datum. Jedina obaveza je da petnaest dana prije promjene cijene, o tome obavijesti javnost. Naime, od 1. januara 2023. godine EPCG ima pravo da donosi odluke o promjenama cijene električne energije u skladu sa kretanjima na tržištu i rezultatima svog poslovanja, ali prilikom donošenja odluka EPCG uvijek uzima u obzir i druge mnogobrojne faktore, kako bi u finalnom procijenili da li je odluka dobra za nas i naše kupce. Najsvježiji primjer je kod naših susjeda, u Srbiji, koji su tokom 2022. godine u nekoliko navrata mijenjali cijenu električne energije”, kazali su iz EPCG.

Oni podsjećaju da se cijena aktivne energije nije mijenjala godinama, i to u okolnostima u kojima su cijene svih drugih proizvoda višestruko uvećane.

“Maltene svi regionalni snabdjevači su povećali cijene, ali ćemo mi, razumije se, kao odgovorna kompanija, prvo sagledati sve mogućnosti, kako bi se, u slučaju eventualnog povećanja, zaštitile kategorije s najmanjom potrošnjom, čime bi se i stimulisale socijalno ugrožene kategorije. U tom smislu, zanimljivim nam se, dugoročno, čini i koncept proširenja projekta SOLARI 5000+ na energetski efikasnu stolariju. U svakom slučaju, odluka će zavisiti od poslovnih rezultata tokom godine i, u krajnjoj liniji, projekcija za 2025, što će biti i ključni element za usvajanje poslovnog plana za narednu godinu. U ovom trenutku se ne može sa sigurnošću govoriti o tome, jer će odluka svakako zavisiti od poslovnih rezultata, izazova i planova za 2025. godinu”, saopštili su “Vijestima” iz EPCG.

Reformskom agendom predviđa se i postepeno ukidanje javnih intervencija u određivanju cijena za snabdijevanje električnom energijom u skladu sa članom 5 Direktive 2019/944 o zajedničkim pravilima za unutrašnje tržište električne energije, kao i da će se to regulisati donošenjem novog Zakona o energetici.

“Cijena električne energije za domaćinstva treba da odražava tržišnu cijenu u skladu sa najboljom praksom EU (npr. povezivanje bilateralnih ugovora o snabdijevanju između proizvođača i snabdjevača električnom energijom sa godišnjom prosječnom tržišnom cijenom za dan unaprijed) kao prioritet. S ovim korakom, očekuje se da će cijena za domaćinstva biti blizu prosječne godišnje cijene sa veleprodajnog tržišta”, navedeno je u dijelu Agende gdje se predlaže postepeno povećanje cijena do 10 odsto.

Zaštita ranjivih kupaca

Osnovni ciljevi u energetici, predviđeni Agendom, su prelazak sa uglja na održive izvore energije, tržišne cijene električne energije kako bi se sačuvale kompanije i omogućio razvoj mreže, uvođenje više novina koje se tiču tarifa, zaštite tržišta, ali i brige o ranjivim kupcima.

“Električna energija kao osnova za svakodnevno funkcionisanje, treba da bude dostupna svima, zbog toga se uvodi kategorija ranjivih kupaca koji će pod određenim okolnostima imati pravo na subvencije na računima za električnu energiju, a sa druge strane stvoriti ambijent za ekonomski i privredni razvoj”, navedeno je u Agendi.