Vašington Post neće podržati nijednog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u

Post je podržavao predsjedničkog kandidata na svakim izborima još od osamdesetih godina

3266 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vašington Post

Prvi put nakon više decenijama, Vašington Post neće podržati kandidata na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, saopštio je izdavač ovog lista.

"Vašington post neće dati podršku nijednom kandidatu za predsjedničke izbore u ovoj, niti u bilo kojoj budućoj predsjedničkoj trci. Vraćamo se našim korijenima u kojima ne podržavamo predsjedničke kandidate", naveo je Vil Luis u saopštenju za javnost.

Post je podržavao predsjedničkog kandidata na svakim izborima još od osamdesetih godina. U svojoj izjavi, Luis se osvrnuo na ranije odluke uredništva da ne podržavaju kandidata, napomenuvši da se vraćaju toj praksi.

"Svjesni smo da će ovo biti shvaćeno na razne načine - kao prećutna podrška jednom kandidatu, osuda drugog ili kao odustajanje od odgovornosti. To je neizbježno. Mi to ne vidimo na taj način. Smatramo da je ovo u skladu s vrijednostima za koje se Post uvijek zalagao i onim što očekujemo od lidera: karakter i hrabrost u službi američkog etosa, poštovanje vladavine prava i poštovanje ljudske slobode u svim njenim aspektima", istakao je on.

Vašington Post je u vlasništvu milijardera i osnivača Amazona Džefa Bezosa. Vlasnici novina obično imaju uticaj na preporuke svojih publikacija i odobravaju uredničke članke koji se smatraju odrazom njihovih stavova.

Odluku je oštro kritikovao Marti Baron, bivši glavni urednik Post-a, koji je predvodio novinu tokom izvještavanja o napadu na Kapitol 6. januara 2021. Novina je kasnije osvojila Pulicerovu nagradu za javnu službu za izvještavanje o napadu na američki Kapitol, koji je opisan kao "pokušaj puča".

"Ovo je kukavičluk, sa demokratijom kao žrtvom. Donald Tramp će ovo shvatiti kao poziv na dalje zastrašivanje vlasnika Bezosa (i drugih). Uznemirujući nedostatak kičme u instituciji poznatoj po hrabrosti", napisao je Baron u objavi na društvenim mrežama, prenosi CNN.

Do ove odluke došlo je samo nekoliko dana nakon što je vlasnik Los Anđeles Tajmsa Patrik Sun Šion blokirao plan da list podrži Kamalu Haris, što je dovelo do ostavki troje članova uredništva.