SDT i SPO u staroj zgradi Vlade od 2025. godine?

Arhitekte sa kojima je razgovarala Televizija Vijesti smatraju da nešto što je svojevremeno građeno da bude dostojanstven i svečan reprezent socijalistickog poretka iz njegove najstabilnije i možda najdemokratičnije faze, sad postaje štićeni objekat koji ce morati da se čuva 24 sata, te da je možda najveća vrijednost tog objekta upravo njegova "propustljivost" za pješačke tokove i fuzija meke moći i prirode

5010 pregleda3 komentar(a)
Stara zgrada Vlade, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Stara zgrada Vlade, dobila je nedavno status štićenog objekta, jer bi u njoj od naredne godine trbalo da bude sjedište Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

"Stara zgrada Vlade biće u potpunosti povjerena, svih 7.000 kvadrata, 120 kancelarija i nekoliko velikih sala za rad Specijalnom državnom tužilaštvu i Specijalnom policijskom odjeljenju", kazao je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade.

To će biti nova funkcija zgrade Centralnog komiteta Saveza komunista Socijalističke Republike Crne Gore i drugih društveno-političkih organizacija, arhitekte Radosava Zekovića, koja je izgrađena 1979. godine.

U naučnom radu arhitekte Ivana Jovićevića, stoji: "Glavni urbanistički kvaliteti Zekovićevog objekta se ogledaju u dosljedno sprovedenoj urbanističkoj postavci, koja, krajnje logično upotpunjava gradsku matricu, nadovezujući se na nju odmjereno, s dozom uvažavanja, prijeko potrebnog za ostvarivanje sinergije između novoizgrađenog i zatečenog."

Arhitekte sa kojima je razgovarala Televizija Vijesti smatraju da nešto što je svojevremeno građeno da bude dostojanstven i svečan reprezent socijalistickog poretka iz njegove najstabilnije i možda najdemokratičnije faze, sad postaje štićeni objekat koji ce morati da se čuva 24 sata, te da je možda najveća vrijednost tog objekta upravo njegova "propustljivost" za pješačke tokove i fuzija meke moći i prirode.

A Koprivica kaže da je stvaranje uslova za efikasan rad SDT-a i SPO-a dio obaveza iz pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom (EU). I da su bila obezbjeđena budžetska sredstva za iseljenje institucija iz ovog objekta i zaključivanje ugovora o zakupu novih prostora...

"Urađena projektna dokumentacija za struju, elektroinstalacije, termotehniku, protivpožarnu zaštitu i u finalu dosadašnjih aktivnosti stara zgrada Vlade za potrebe SDT i SPO, je dobila status štićenog objekta. Omogućiti da se sprovode određene legalne, zakonom uređene, ali brže i jednostavnije procedure. Tako da već bude spremna kada stigne oprema koju doniraju Sjedinjene Američke Države. I vjerujem da ćemo u prvoj polovini iduće godine apsolutno imati završene sve aktivnosti i spremnu staru zgradu Vlade za Specijalno državo tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje", kazao je Koprivica.

Još se ne zna koliko će sve koštati, kao i koji će biti specifični zahtjevi kao što su posebna vrata, ograde, zaštita ulaza i podzemne garaže, jer šetači prolaze, a blizu su parkinzi i prometna ulica...

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za nacionalnu bezbjednost rade Plan formiranja administrativnih i bezbjednosnih zona...

"Koliko god da bude trebalo, obezbjediće se ta sredstva, zato što je stvaranje uslova za rad SDT i SPO i uopšte institucija pravne države, jedan od ključnih prioriteta", poručio je Koprivica.

Žiri za dodjelu Borbine nagrade za arhitekturu, 19. februara 1980. godine, upravo je za objekat Centralnog komiteta u tadašnjem Titogradu, dodijelio petnaestu jubilarnu Republičku nagradu lista "Borba" arhitekti Radosavu Zekoviću za najbolje realizovano arhitektonsko djelo na teritoriji Crne Gore.