Vlada netransparentna i zatvorena, Skupština donekle otvorenija: Zakoni se usvajaju bez javnih i kvalitetnih rasprava

"Vlada je ako se sjećate na prvoj sjednici ukinula direktno prenošenje sjednica Vlade i obećala nam čvrsto da će posle svake održati pres konferenciju. To se nažalost nije desilo, a nije se ni moglo desiti jer je vlada imala više telefonskih nego redvonih sjednica", istakao je Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a

5051 pregleda2 komentar(a)
Spajić na jednoj od sjednica Vlade, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vlada premijera Milojka Spajića je netransparentna i zatvorena, a Skupština kojom rukovodi Andrija Mandić je donekle otvorenija, ali se zakoni usvajaju bez javnih i kvalitetnih rasprava u plenumu i "ad hok" u zavisnosti od potreba i volje vladajuće većine.

To je poručeno sa konferencije Centra za demokratsku tranziciju (CDT) "Proces kreiranja javnih politika: Učešće, transparentnost, odgovornost".

"Vlada je ako se sjećate na prvoj sjednici ukinula direktno prenošenje sjednica Vlade i obećala nam čvrsto da će posle svake održati pres konferenciju. To se nažalost nije desilo, a nije se ni moglo desiti jer je vlada imala više telefonskih nego redvonih sjednica", istakao je Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a.

Vlada je, objašnjava Koprivica, za nepunih godinu, 62 puta odlučivala telefonskim putem, a za isto vrijeme održala 53 redovne sjednice.

Iz CDT-a podsjećaju da premijer bira medije kojima daje intervjue, ne odgovara na pitanja poslanika nego ih kači na sajtu, izbjegava da odgovara na pitanja poslanika, a odgađaju se i kontrolna saslušanja.

"To nije način na koji treba da funkcioniše uređeno društvo. Znate da je premijer kazao da je njegova vizija Crne Gore kao Švajcarske Balkana i Singapura Evrope. I ja sam sigurna da se na taj način ne sprovodi rekonstrukcija Vlade po kabinetima i po medijima", rekla je Milena Gvozdenović, zamjenica izvršnog direktora CDT-a

Nekadašnji crnogorski premijer Igor Lukšić, koji posljednjih godina nije politički aktivan kaže da i u Evropskoj uniji ima političke trgovine lobiranja i određenih praksi koje se nama spočitavaju, ali da tamo jake institucije rješavaju probleme. Ne misli da je standard transparentnosti otovorena sjednica Vlade ili parlamenta, već odnos prema upitima i rezultati rada insitucija.

"U ovom periodu nakon 2020. i u periodu od prije deset godina karakteristika napše zbilje kada je u pitanju proces EU integracija je da se o tome mnogo više govori nego što se zaista sprovodi. To sad već jako puno zavisi od ljudi koji su na čelu Vlade, države, ministarstva, da li oni zaista razumiju svoju ulogu ili se ona svodi na jedan ili dva tvita kojima će nešto prokomentarisati", kazao je Lukšić.

Istraživač javnih politika u Institutu alternativa Marko Sošić posebno je problematizovao što nijedan od osam zakona usvojenih zbog sprovođenja programa Evrope sad 2 nije održana javna rasprava.

"Od ukupnog broja zakona koji su podnijeti, koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, gotovo 40 odsto njih su podnijeli poslanici. A kada poslanici podnesu zakon, nemaju obavezu da sprovode javnu raspravu, niti analizu uticaja, niti imaju obavezu da se konsultuju sa Evropskom komisijom", rekao je Sošić.

Na konferenciji je učestvovao i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

Kao predstavnik opozcije posebno je problematizovao što su za skoro godinu od formiranja Vlade održana samo četiri premijerska sata i da su poslanici samo jednom postavljali pitanja ministrima, što, kako tvrdi, predstavlja devastaciju Parlamenta.