Istražuju da li je napadač povezan sa ekstremistima

U BiH otvorena istraga o motivima terorističkog napada koji je počinio maloljetnik, mediji spekulišu o vezama sa vehabijskim pokretom

10858 pregleda0 komentar(a)
Pripadnici bezbjednosnih snaga ispred ulaza u Policijsku stanicu Bosanska Krupa, Foto: Beta/AP

Istragom u slučaju koji je šokirao Bosnu i Hercegovinu, a u kojem je maloljetnik u napadu na policijsku stnicu ubio jednog i teško ranio drugog policajca, biće utvrđeno da li je počinilac podstrekvan na taj čin i da li iza njega stoje određene ekstremističke grupe, saopštili su zvaaničnici.

U istragu je uključeno više policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH, a napad je okarakterisan kao terorizam. “Radi se o napadu na policijsku stanicu i samim tim na državnu instituciju, što opet izaziva i strah i paniku i to su neki od glavnih elementa kada neko djelo možemo okarakterisati kao terorističko”, kazala je juče tužiteljka Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) Merima Mešanović, ali je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) dodala da “nedostaje politički motiv”.

“U cilju zaštite istrage ne možemo govoriti o radnjama koje ćemo dodatno preduzimati. Provjeriće se, osim motiva, da li je podstrekivan na ovaj čin i da li iza njega stoje neke ekstremne grupe”, naglasila je Mešanović.

foto: Beta/AP

Iz policije su kazali da je obavljen pretres kuće u kojoj je živio maloljetnik i da su oduzeti predmeti koji će biti korišteni tokom istrage. Bosanski mediji pišu da je istraga fokusirana i na moguću povezanost sa radikalnim grupama i da se provjeravaju sve aktivnosti maloljetnika na društvenim mrežama, kao i kontakti koje je imao u posljednjem periodu.

Napad se dogodio u četvrtak veče kada je petnaestogodišnji E.S. ušao u policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi i nožem usmrtio jednoga, a teško ranio drugog policajca, nakon čega je uhapšen.

Ubijeni policajac je identifikovan kao Ozren Maran iz Novog Grada, dok je ranjen policajac Avdo Hasanović iz Bosanske Krupe, koji je operisan i izvan je životne je opasnosti. Prema nezvaničnim informacijama, maloljetnik je prvo napao Hasanovića, a Marana je napao nožem i nanio mu smrtonosne povrede nakon što je on pokušao da odbrani kolegu.

Direktor Uprave policije USK Amel Kozlica kazao je da “Policijski službenici uprave policije nisu imali nikakva saznanja niti smo imali prijetnje policiji”. Takođe je kazao da maloljetnik nije odranije poznat policiji. Prema njegovim riječima, tačni motivi napada još nisu poznati i u domenu su spekulacija, prenijela je agencija Beta.

“Nije utvrđeno da li je uzvikivao određene povike ili riječi. Nakon provedenog istraživanja i saslušavanja svjedoka, mi ćemo izaći u javnost. Zbog stanja bezbjednosti i daljeg sprečavanja uznemiravanja građana u kantonu i gradu, nećemo izlaziti u javnost sa spekulacijama”, naglasio je Kozlica.

Sarajevski portal Raport juče je objavio da je policija imala informacije da je stric maloljetnog napadača pripadnik vehabijskog pokreta. Portal takođe navodi da je policija pokušala da pronađe tu osobu, ali je utvrdila da je on napustio BiH i otišao u Hrvatsku

U Bosanskoj Krupi juče su bile pojačane bezbjednosne mjere, a na ulicama je bilo vidljivo prisustvo naoružanih policajaca. Stanovnici grada na sjeverozapadu BiH juče su bili šoku zbog napada na policijsku stanicu prenio je RSE.

“Ovo je tragedija društva, tragedija jedne porodice, kompletnog sistema, negdje je zapelo, negdje treba više raditi, time treba da se pozabave stručne institucije. Uplašen sam za svoje dijete”, kazao je za RSE Asim Demirović.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak izjavio je u programu Javnog servisa BiH da će policija pojačati svoje prisustvo na terenu. “Jedino što možemo poručiti građanima jeste da će policija uraditi sve da se bezbjednost dovede na nivo koji će garantovati sigurnost građanima”, naglasio je Isak.

Iz policije je juče demantovano da su roditelji osumnjičenog napadača uhapšeni. Prema informacijama policije, otac maloljetnika nalazi se van BiH, a majka je nedavno operisana, objavio je portal N1.

S ozbirom da je napad izvršio mlađi maloljetnik koji ima nepunih 15 godina on prema važećem zakonu ne može biti upućen u zatvor niti mu može biti propisana kazna za ovo krivično djelo, od najmanje deset godina do doživotnog zatvora. On može biti upućen u vaspitno-popravni dom, najduže pet godina.

U policijskoj stanici kolege su juče odale počast ubijenom policajcu. Komandir stanice, Željko Nedimović, opisao ga je kao iskusnog istražitelja i policajca. “Naša policijska stanica je multietnična i nije bilo nikakvih problema do sada. Vrlo dobro sarađujemo i jako dobro smo rješavali sve zadatke, evo i sad su preduzeli krajnji napor da riješe ovu kompleksnu situaciju i na tome smo im zahvalni”, kazao je Nedimović.

Članovi Predsjedništva BiH uputili poruke saučešća porodici ubijenog policajca i najoštrije osudili napad na pozivajući na hitnu istragu o motivim I uzrocima napada. “Napad na policijsku stanicu i policijske službenike mora se tretirati kao napad na državu BiH. Ekstremistima se moramo najodlučnije suprotstaviti svim raspoloživim snagama”, poručio je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Stručnjak za sigurnosna pitanja Safet Mušić kazao je za RSE da on “sumnja da neko u tim godinama može biti svjestan šta je ekstremizam”, ali je istakao da u BiH postoji problem radikalizacije.

“Kada uzmemo neke činjenice u obzir, kao recimo što su činjenice da su se neki mladi ljudi iz BiH priključivali stranim vojnim formacijama i da su poginuli na ratištima u Siriji, također i Ukrajini, onda je evidentno da mi generalno imamo taj problem radikalizacije u društvu. A imamo i ovaj drugi problem koji se odnosi na prihvatanje tih nasilnih narativa. Tako da imamo i primjere nasilnih huliganskih grupa koje se maltene na svakodnevnom nivou obračunavaju međusobno i narušavaju javni red i mir po gradovima i čine materijalnu štetu”, kazao je Mušić u intervjuu za RSE.

Takođe je istakao da osim direktnog uticaja i medija i društvenih mreža očito da postoje i određene slabosti u obrazovnom sistemu.

“Nismo dali dovoljno značaja kroz školski sistem, uvođenjem predmeta koji bi, ili u sklopu nekih postojećih predmeta, obrađivali teme nenasilja ili prevencije nasilja, odnosno sve ono što bi moglo mlade ljude vući u nasilje. Tako da više vidim u tom segmentu odgovornost države nego kada bismo mogli sada povezati neke propuste ili ove događaje sa djelovanjem policijskih i sigurnosnih agencija”, kazao je Mušić za RSE.