Hitna neuroradiologija dogodine u Beranama

U angiosali, pojašnjavaju iz te ustanove, radiće se minimalno invanzivne intervencije oboljenja krvnih sudova mozga, vrata i kičmene moždine, a potrebni materijal nabaviće početkom 2025. godine

29119 pregleda4 komentar(a)
Angiosala KBC Berane, Foto: Vlada Crne Gore

U angiosali beranskog Kliničko-bolničkog centra u narednom periodu izvodiće se minimalno invanzivne operacije kojima se rješavaju oboljenja krvnih sudova mozga, vrata i kičmene moždine, a ta ustanova početkom naredne godine raspisaće tender za nabavku posebnog medicinskog materijala koji se koristi za ovu vrstu intervencija.

To su “Vijestima” kazali iz KBC-a Berane, nakon što je dr Slobodan Ćulafić, interventni neuroradiolog, tokom ovog mjeseca uradio intervencije na karotidnim arterijama kod dva pacijenta. Iz te ustanove kazali su da su procedure završene uspješno i pacijenti oporavljeni, kao i da su dogovorili intenzivniju saradnju sa ljekarom.

“Dr Slobodan Ćulafić je kao saradnik Kliničko-bolničkog centra Berane angažovan već dvije godine. Dogovor je da saradnja u narednom periodu bude intenzivnija, da sprovodi neurointerventne procedure i na minimalno invazivan način rješava vaskularna oboljenja krvnih sudova mozga, vrata i kičmene moždine (intrakranijalne aneurizme, arteriovenske malformacije, suženje krvnih sudova mozga i vrata, moždani udar, disekcija-rascjep krvnih sudova glave i vrata)”, odgovorili su iz KBC Berane.

Dr Slobodan Ćulafićfoto: Privatna arhiva

Za izvođenje ove vrste intervencija, osim edukovanog kadra i angiosale, potreban je i poseban medicinski materijal - stentovi, kateteri, baloni… Zato se KBC Berane obratio Fondu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravlja, kako bi se obezbijedio novac za nabavku.

“U razgovoru sa ministrom zdravlja Vojislavom Šimunom i direktorom Fonda za zdravstveno osiguranje Vukom Kadićem, postigli smo dogovor i dobili punu podršku za angažman dr Ćulafića, koji bi sprovodio neurointerventne procedure u našoj ustanovi. Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje će obezbijediti finansijska sredstva za nabavku potrošnog medicinskog materijala, tako da se nadamo da će već početkom 2025. godine biti raspisan tender i nabavljen potrošni medicnski material za navedene intervencije”, kazali su iz KBC Berane.

Interventna neuroradiologija je oblast kojom se na minimalno invazivan način rješavaju vaskularna oboljenja krvnih sudova mozga, vrata i kičmene moždine (intrakranijalna aneurizma, arteriovenske malformacije, suženja krvnih sudova mozga i vrata, moždani udar, disekcije (rascjep krvnih sudova glave i vrata). Najčešća oboljenja koja se liječe ovom procedurom su moždane aneurizme i akutni moždani udari.

Ćulafić, porijeklom iz Berana, započeo je stručno usavršavanje iz oblasti interventne radiologije 2003. godine u Čikagu, na Rush Univerzitetu, zatim 2006. godine u Parizu u Hospital Lariboisereu (odjeljenje neuroradiologije), a potom i u Hjustonu i Njujorku.

Kao konsultant radio je na Univerzitetu u Tuzli, u KC Niš, KC Kragujevac, KC u Novom Sadu, na Univerzitetu u Sofiji i Univerzitetu u Skoplju, kao i u klinici Acibadem gdje je još uvijek konsultant.

Ćulafić je ranije u intervjuu “Vijestima” kazao da je do sada uradio više od 8.000 intervencija u Srbiji i inostranstvu sa minimalnim procentom smrtnosti i komplikacija koje se kreću ispod 0,5 odsto, te da je najmlađi pacijent sa aneurizmom imao četiri, a najstariji 90 godina.

Ćulafić je objasnio i da ove vrste intervencija, koje su potpuno bezbolne, obično radi u budnom stanju pacijenata, osim u slučaju akutnog moždanog udara ili krvarenja u mozgu.