Tvrdo desna holandska vlada usvojila mjere bez presedana za borbu protiv migracija

Holandija postala još jedna od evropskih zemalja koja je zauzela tvrd stav prema migracijama u okolnostima bujanja antimigrantskog sentimenta širom kontinenta

4187 pregleda0 komentar(a)
"Danas je divan dan": Partija Gerta Vildersa dominira vladom, Foto: REUTERS

Tvrdo desna vlada Holandije objavila je danas mjere bez presedana u borbi protiv imigracije, uključujući ponovno uvođenje kontrola na graničnim prelazima, proglašavanje određenih oblasti u Siriji bezbjednim zonama, kako bi se azilanti iz tih oblasti lakše odbijali, i ukidanje zakona koji obavezuje holandske opštine da migrantima obezbjeđuju smeštaj.

Među mjerama, koje će brzo biti poslate parlamentu na odobrenje, nalazi se i ograničenje trajanja privremenih viza za boravak u Holandiji i postavljanje ograničenja na dobijanje viza za članove porodica migranata kojma je u Holandiji već odobren azil.

Time je Holandija postala još jedna od evropskih zemalja koja je zauzela tvrd stav prema migracijama u okolnostima bujanja antimigrantskog sentimenta širom kontinenta.

U Holandiju ponajviše dolaze Sirijci.

Objava holandskih vlasti - na čije odluke nakon pobjede na parlamentarnim izborima utiče desničarska Partija slobode Gerta Vildersa - pojavljuje se njedelju dana pošto su lideri Evropske unije počeli da razmatraju načine za borbu sa ilegalnim migracijama i pretvaranje ovog 27-članog bloka zemalja u "Tvrđavu Evropa" nakon višegodišnjeg otvorenijeg pristupa za pridošlice.

Njemačka, susjed Holandije, nedavno je vratila granične kontrole, a i nova vlada Francuske se zalaže za tvrd pristup prema migrantima.

"Želimo da Holandiju učinimo što je više neatraktivnom (za migrante)", rekla je holandska ministarka za azil i migracije Mardžolejn Faber koja je članica nacionalističke, antiislamske Slobodarske partije koja sada dominira vladom.

Lider ove stranke Gert Vilders izjavio je, povodom usvojenih predloga u vladi, da je "danas divan dan" i da su usvojene mjere istorijske, kao i da predstavljaju "najtvrđe azilske mjere ikada".