SAD: Poslije Alabame, i Virdžiniji naređeno da hiljade obrisanih glasača vrati na birački spisak

Vlasti Virdžinije najavile su žalbu, a gotovo šest miliona građana ove američke savezne države ima pravo glasa

2673 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američkoj saveznoj državi Virdžinija naređeno je danas, odlukom federalnog sudije, da na birački spisak vrati 1.600 ljudi koji su u posljednja dva mjeseca ilegalno izbrisani sa njega usljed nastojanja tamošnje republikanske administracije da spriječi eventualni pokušaj nedržavljana da glasaju na predstojećim opštim izborima.

Sličnu naredbu je drugi federalni sudija nedavno izdao i u pogledu 3.200 glasača iz Alabame, koji su takođe, odlukom lokalne republikanske administracije izbrisani sa spiska u posljednja dva mjeseca suprotno federalnom zakonu.

U oba slučaja federalne sudije su utvrdile, po tužbama ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD), da je prekršen zakon koji zabranjuje čišćenje biračkih spiskova u saveznim državama 90 dana uoči izbora.

U tom takozvanom "periodu tišine" pred izbore, države ne smiju praviti krupne izmjene u biračkim spiskovima. I u slučaju Virdžinije i u slučaju Alabame utvrđeno je da je naredba o čišćenju spiskova izdata tokom zabranjenog perioda.

Ministarstvo pravde i organizacije civilnog drušva, uključijući Ligu žena-glasača, u tužbi su iznijeli tvrdnju da 1.600 birača u Virdžiniji nisu nikakvi nedržavljani već državljani SAD koji su obrisani usljed birokratskih grešaka ili grešaka kao što je pogrešno štiklirana kockica u formularu.

Vlasti Virdžinije najavile su žalbu, a gotovo šest miliona građana ove američke savezne države ima pravo glasa.

Američki zakoni zabranjuju nedržavljanima da glasaju na tamošnjim izborima, i takvi pokušaji su statistički gledano izuzetno rijetka pojava.