Nedović ćuti o navodnom događaju zbog kojeg je koristila službeni automobil: "Seminar" bez teme i agende?

Hotel u Nikšiću ispred kog je fotografisano vozilo koje duži Nedović nema konferencijsku salu, a seminari u tom gradu uglavnom se organizuju u drugim objektima

78990 pregleda176 komentar(a)
Nedović, Foto: Luka Zekovic

Poslanica Pokreta Evropa sad (PES) i predsjednica Administrativnog odbora Skupštine Jelena Nedović pravdala je korišćenje službenog automobila tokom prošlog vikenda riječima da je prisustvovala seminaru u Nikšiću, ali “Vijestima” nije odgovorila koja je bila tema tog navodnog događaja, odnosno kakva je bila njegova agenda.

Vozilo koje ona duži fotografisano je u nedjelju veče, 20. oktobra, ispred jednog nikšićkog hotela na brdu Trebjesa.

Nedović je urednici emisije “Reflektor” na Televiziji “Vijesti” kazala za potrebe te emisije da kao čelnica Administrativnog odbora ima pravo na dvadesetčetvoročasovno korišćenje službenog auta, i da je u konkretnom slučaju bila na seminaru.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, tokom vikenda nije bilo nikakvih zvaničnih događaja u objektu ispred koga je fotografisano vozilo koje koristi poslanica PES-a.

Hotel ispred kog je fotografisan automobil nema konferencijsku salu, a seminari u Nikšiću uglavnom se organizuju u drugim objektima.

Službeno vozilo stalno mogu upotrebljavati potpredsjednik Skupštine, ovlašćeno lice koje odredi šef poslaničkog kluba (za potrebe kluba), predsjednik radnog tijela parlamenta, generalni sekretar, njegov zamjenik i pomoćnik, šef kabineta predsjednika Skupštine, te šef obezbjeđenja prvog čovjeka zakonodavnog doma

Sedmicu prije slučaja Nedović, šef poslaničkog kluba PES-a Vasilije Čarapić koristio je službeno vozilo za prevoz namještaja. On je 12. oktobra službenim automobilom “reno megan” prevozio dušek. Na pitanje Televizije “Vijesti” da li je taj auto koristio za prevoz kreveta, Čarapić je rekao da ne želi da odgovori, dodajući da će dostaviti fotografije kao dokaz da je za tu namjenu koristio drugo vozilo.

Međutim, nedugo kasnije na mreži Iks je napisao da je službeni auto “koristio u službene svrhe”, istovremeno priznajući da ga upotrijebio i za privatne - jer je tokom dana njime prenio privatne stvari do zgrade u kojoj živi.

Dan kasnije, u nedjelju, najavio je da će “zbog neprimjerenog korišćenja” automobil vratiti Skupštini, rekavši da se izvinjava građanima.

Iz PES-a su “Vijestima” juče kazali da njihov poslanički klub neće zaduživati novi automobil.

U Pravilniku o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila u Skupštini, piše da se ona ne mogu koristiti u privatne svrhe. Prema tom dokumentu, parlament je u obavezi da, u slučaju zloupotrebe, oduzme automobil i da protiv njegovog korisnika preduzme mjere u skladu sa zakonom.

U tom dokumentu se, međutim, ne navodi kakve bi mjere i u skladu s kojim zakonom parlament trebalo da preduzme zbog zloupotrebe svog automobila, a na to pitanje “Vijestima” nisu odgovorili najviši zakonodavni dom i njegov generalni sekretar.

Službeno vozilo stalno mogu upotrebljavati potpredsjednik Skupštine, ovlašćeno lice koje odredi šef poslaničkog kluba (za potrebe kluba), predsjednik radnog tijela parlamenta, generalni sekretar, njegov zamjenik i pomoćnik, šef kabineta predsjednika Skupštine, te šef obezbjeđenja prvog čovjeka zakonodavnog doma.

Prema podacima sa sajta parlamenta iz septembra, vozni park Skupštine čini 38 vozila, od kojih četiri nisu zadužena.