Vaspitačica i medicinske sestre sankcionisane za propust u vrtiću u Zeti

Zaposlene su početno bile premještene iz VJ “Zvjezdani vrt”, a odgovorna vaspitačica suspendovana do okončanja postupka

11769 pregleda5 komentar(a)
Sankcionisane za propust u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Vaspitačica i dvije medicinske sestre iz vaspitne jedinice podgoričkog vrtića “Đina Vrbica”, “Zvjezdani vrt” u Zeti, za propust koji se u toj vaspitnoj jedinici dogodio ljetos, sankcionisane su u skladu sa Zakonom o radu i Granskim kolektivnim ugovorom (GKU).

To je “Vijestima” rekla direktorica te JPU Bojana Razić.

Petogodišnji dječak je, u avgustu, napustio prostorije te vaspitne jedinice u Zeti i zaputio se prema kući. Roditelji dječaka tada su tvrdili da je vaspitačica izbacila njihovog sina iz učionice zbog neposlušnosti, nakon čega je on izašao na ulicu, jer vrata te vaspitno-obrazovne ustanove nijesu bila zaključana.

“Zaposlene su početno bile premještene iz vaspitne jedinice ‘Zvjezdani vrt’ u kojem se desio nemili događaj, a vaspitačici koja je bila odgovorna je i izrečena mjera privremenog udaljenja sa posla - suspenzije koja može da traje najduže do okončanja disciplinskog postupka”, rekla je Razić “Vijestima”.

Prema njenim riječima, u internoj provjeri koja je sprovedena povodom tog događaja, utvrđeno je da su navodi roditelja kojima se tvrdi da je “njihovo dijete izbačeno iz vrtića, odnosno grupe, apsolutno netačni”.

“... I nijesu zasnovani na činjenicama. Ističemo da se radi, i pored nastalog propusta, o posvećenoj vaspitačici čiji rad sa djecom i zalaganje su prepoznati i od samih roditelja koji su odmah, čim je ona premještena iz vaspitne jedinice ‘Zvjezdani vrt’, njih preko 100 je putem peticije zahtijevalo da se ista vrati na rad u tu vaspitnu jedinicu zbog njih i djece i odnosa prema njima”, pojasnila je ona.

Razić je istakla da je vaspitačici bila izrečena privremena mjera udaljenja sa radnog mjesta.

“Taj institut suspenzije privremenog je karaktera dok traje disciplinski postupak i do konačnog donošenja odluke u disciplinskom postupku, te nije predviđen kao vrsta kazne sam za sebe. Suspenzija za zaposlenu protiv koje se sprovodio postupak je trajala do okončanja disciplinskog postupka, kako je i propisano Zakonom”, objasnila je Razić.

Podsjetila je da se disciplinski postupak pokreće i sprovodi protiv svih zaposlenih, ako se utvrdi za to postoji osnov.

“Naravno, kao institucija od integriteta dužni smo da nađemo pravu mjeru sankcionisanja zaposlenih, jer kao što ste, nadam se upoznati, naši zaposleni rade u prekobrojnim grupama koje daleko prevazilaze broj djece predviđen pravilnikom Vlade Crne Gore, kojima se određuje normativ, sa nedostajućim prostornim i kadrovskim kapacitetima, te je naša sugestija da se na nivou društva pokrenu ova pitanja koja bi rad svim našim zaposlenim učinio lakšim, a korisnike i njihove roditelje nesumnjivo zadovoljnijim”, zaključila je Razić za “Vijesti”.