Milatović: FDU je tri decenije je stub crnogorske kulture

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, prisustvovao svečanosti povodom obilježavanja 30 godina FDU

2401 pregleda3 komentar(a)
Milatović, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore

Fakultet dramskih umjetnosti (FDU) Univerziteta Crne Gore (UCG) već tri decenije je stub crnogorske kulture, poručio je predsjednik države Jakov Milatović.

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, prisustvovao svečanosti povodom obilježavanja 30 godina FDU.

FOTO: Kancelarija za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore
FOTO: Kancelarija za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore
FOTO: Kancelarija za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore
FOTO: Kancelarija za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore

On je istakao da taj jubilej označava mnogo više od proslave jedne obrazovne institucije, već je ujedno i proslava crnogorske kulture.

“FDU je državi dao je glumce, reditelje, dramatruge, producente, umjetnike i stvaraoce koji su u minule tri decenije oblikovali, ne samo dramsku umjetnost u Crnoj Gori, već i crnogorsku kulturnu scenu, i učinili je dinamičnom, relevantnom i povezanom sa evropskim kontekstom”, kazao je Milatović.

On je naveo je da je prethodnih 30 godina, zajedno sa FDU, sazrijevalo crnogorsko savremeno stvaralaštvo i stasavale nove generacije umjetnika koji su razumjeli da umjetnost nije samo estetsko iskustvo, već i vitalna platforma za društveni dijalog, emancipaciju i progres.

“Umjetnost nas povezuje i omogućava nam da kroz različite forme stvaralačkih izraza sagledamo svijet iz drugačijih perspektiva. Zato često ističem da je kultura moćan alat za jačanje društvene kohezije”, rekao je Milatović.

Kako je istakao, ne smije se zaboraviti i da je pravo pojedinca na kulturu definisano Ustavom Crne Gore.

“Zato je obaveza države da, na svim nivoima odlučivanja, omogući što bolje uslove za rad ne samo institucija kulture i kulturnih djelatnika, već i da obezbijedi adekvatne uslove za rad programa umjetničkog obrazovanja i pruži podršku mladim umjetnicima”, kazao je Milatović.

On je poručio je da sljedeći jubilej FDU mora dočekati u komfornijem i adekvatnijem prostoru za rad od ovog sa kojim kojim sada raspolaže.

“Da bi smo dali pravi zamajac napretku crnogorske kulture i njenoj internacionalizaciji moramo voditi vizionarsku politiku i dobrom sinergijom države i obrazovnih institucija trasirati put razvoja crnogorske kulture i u decenijama pred nama”, naveo je Milatović.

On je dodao da vjeruje da će i u tom periodu FDU biti važna karika u lancu kulture Crne Gore.

Milatović je profesorima, studentima i alumnistima FDU čestitaо važan jubilej.

“Rezultati koji su ostali za vama u prethodnih trideset godina potvrđuju da su vaš rad, posvećenost i kreativnost od velikog značaja za našu zajednicu. Ohrabrujem vas da u narednom periodu još više podstičete stvaralačku slobodu jer samo tako suština umjetnosti može doći do svog punog izražaja”, zaključio je Milatović.